Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose tandarts berispt door tuchtcollege

Geplaatst opdonderdag 31 mei 2018 - 8:13

Het Centraal Tuchtcollege heeft tandarts Rob op de Laak uit Venlo berispt nadat een patiënte had geklaagd over de door hem verleende orthodontische hulp.

De vrouw was van oktober 2007 tot en met december 2010 bij de tandarts onder behandeling. In 2013 deed ze haar beklag.

Berisping
Een onafhankelijk tandheelkundig adviesbureau heeft de zaak onderzocht. Het bureau concludeerde dat de behandeling van de patiënte niet heeft voldaan aan wat van een bekwaam zorgverlener mag worden verwacht. De vrouw eiste daarom een schadevergoeding van ruim 10.000 euro.

Het Regionaal Tuchtcollege verklaarde de klacht gegrond en berispte Op de Laak. De tandarts ging echter in beroep. Het Centraal Tuchtcollege verwierp het beroep vorige week donderdag en bekrachtigde de berisping.

Niet aansprakelijk
Rob op de Laak geeft toe dat hij achteraf bezien eerder een röntgenfoto had moeten maken. Daarmee zou zijn aangetoond dat de eerdere diagnose inderdaad niet zou kloppen. Hij vindt zichzelf echter niet tuchtrechtelijk aansprakelijk, omdat hij de behandeling onder toeziend oog van een andere orthodontist heeft uitgevoerd. Deze orthodontist was zijn leermeester.

Nadat de orthodontist in december 2009 vertrok moest Op de Laak, zonder verder overleg, het werk van de orthodontist overnemen, verder behandelen en doorgaan met wat door zijn voorganger was gestart.

Ruzie met broer
In De Limburger erkent Op de Laak dat hij fouten heeft gemaakt, maar volgens hem heeft hij deze berisping vooral te danken aan zijn broer. Op de Laak werkte destijds in de praktijk van zijn broer Harrie op de Laak. "Ik had bij Kies Mondzorg een goedlopende praktijk met veel patiënten. Maar ik moest meer mensen behandelen voor minder geld. Mijn broers enige drijfveer is geld", zegt de tandarts in de krant.

Volgens advocaat Theo Linssen staat Harrie op de Laak echter buiten het geschil. Het zou puur om een goede afhandeling van de klacht van de patiënte gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen