Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose straatnaambordjes lijken de weg én letters kwijt

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 17:03

De straatnaambordjes in de Hendrik Consciencestraat in Blerick zaaien de nodige verwarring.

Op de vier aanwezige borden zijn in totaal drie varianten van de straatnaam te lezen, weet Omroep Venlo.

Schrijfwijzes
Het is natuurlijk niet de meest eenvoudige straatnaam in het Blerickse, maar de gemeente Venlo maakt het wel erg bont. Met 'Hendrik Conscienestraat' aan de ene kant, 'Hendrik Consiëncestraat' aan de overkant en 'Hendrik Consciencestraat' verderop in de straat kan iedere passant zijn of haar favoriete schrijfwijze kiezen.

Verouderd bordje
De juiste variant is desalniettemin 'Hendrik Consciencestraat', dat wil zeggen, met drie c's en zonder trema. Het scala aan varianten van de straatnaam kreeg recentelijk een impuls, toen de gemeente één verouderd bordje met de correcte spelling per ongeluk verving door een nieuw bordje met een foutieve schrijfwijze.

'De man die zijn volk leerde lezen'
De straat is vanzelfsprekend vernoemd naar de vermaarde Vlaamse schrijver Hendrik Conscience. De auteur, die volgens kenners 'de man was die zijn volk leerde lezen', schitterde tussen 1837 en 1889 met 72 publicaties. Het door hem opgetekende 'De Leeuw van Vlaanderen' wordt gezien als zijn meesterwerk.

Gegoochel
Overigens is gegoochel met straatnaamschrijfwijzen wel aan de gemeente Venlo besteed. Zo zijn er bordjes die op hetzelfde plein verwijzen naar 'Achter Sint Jacob' én 'Achter Sint Jakob', wordt de rotonde Onder de Wieën op een bordje aangehaald als 'Onder de Wieen' en slaagde men er in het verleden zelfs in in de Molièrelaan vier plaatsnaambordjes met vier keer een afwijkende schrijfwijze te plaatsen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen