Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose raad stemt tegen windmolens

Geplaatst opmaandag 12 maart 2018 - 21:40

Een meerderheid van de Venlose gemeenteraad heeft maandagavond tegen de komst van negen windturbines gestemd.

Volgens verschillende partijen is er niet genoeg rekening gehouden met mogelijke gezondheidsrisico's. Ook is er te weinig draagvlak onder omwonenden.

Extra raad
In Venlo was maandagavond een extra gemeenteraadsvergadering om te beslissen over het voornemen om negen windturbines te plaatsen met een minimale hoogte van 210 meter. Twee weken geleden werd een besluit hierover uitgesteld. Het college beloofde toen met een plan van aanpak te komen om meer draagvlak te creëren bij omwonenden van de windmolens.

Verzet van omwonenden
De wijkoverleggen van de stadsdelen Blerick en Boekend voerden de afgelopen maanden actie om vier van de negen windturbines af te schaffen. Ze vrezen gezondheidsklachten van ultrasoon geluid. De tegenstanders vonden gehoor bij verschillende partijen in de raad. Het plan van aanpak dat vorige week gepresenteerd was veranderde weinig aan hun standpunt. CDA, VenLokaal en Lokale Democraten wilden vanavond aanvankelijk voorstellen om een deel van de windturbines te schrappen. Wethouder Stephan Satijn liet echter weten dat minder dan negen turbines geen optie was: het was alles of niets.

Chaotische vergadering
De vergadering verliep chaotisch en moest meerdere keren geschorst worden. Verschillende fracties gaven aan dat hun partij verdeeld was over de kwestie. Uiteindelijk stemde alleen GroenLinks volmondig voor het plan. Die steun was er ook van vijf leden van het CDA, twee PvdA'ers en een raadslid van D66. VVD, VenloLokaal, Lokale Democraten, SP, vijf PvdA'ers en twee CDA'ers stemden tegen.

Met gejuich ontvangen
Van de publieke tribunes kwam een gejuich na de beslissing van de raad. Na de verkiezingen zal een nieuw college zich moeten buigen over een vervolg. Stephan Satijn waarschuwde dat initiatiefnemer Etriplus waarschijnlijk niet meer wil trekken aan het plan nu het aan steun ontbreekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen