Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose pedofiel wil vrijheid terug na 27 jaar tbs

Geplaatst opmaandag 16 december 2019 - 6:17

Na liefst 27 jaar in verschillende tbs-instellingen te hebben doorgebracht, wil Sjaak W. (68) zijn vrijheid terug. De pedofiel uit Venlo vindt het goed geweest. "Ik zit tussen dementen en autisten."

De rechter heeft zijn verzoek momenteel in overweging. Deze week volgt de uitspraak.

Jongens misbruikt
Sjaak is in 1992 veroordeeld voor twee gevallen van kindermisbruik. In beide gevallen ging het om misbruik van een minderjarige jongen. Het leverde hem een gevangenisstraf van vier maanden en een tbs-maatregel op. In dat tbs-traject loopt hij dus nog altijd.

Intieme plekken
Dat Sjaak al geruime tijd geen onderdeel is van onze maatschappij, is volgens zijn behandelaren niet voor niets. Uit zijn vonnis van 1992, dat L1 in handen heeft, blijkt dat hij minderjarige jongens betastte op intieme plekken. Daar bleef het niet bij; hij duwde bij een van zijn slachtoffers een rietje in diens plasbuis en stak een vinger in de anus van de jongen.

Ernstig gestoord
In dat vonnis zijn ook passages uit rapportages over Sjaak opgenomen. Deskundigen spreken van een 'ernstig gestoorde man'. Ze zien dan wel dat de Venlonaar zich schaamt voor zijn daden, maar hij voelt zich daarnaast niet verantwoordelijk. 'De hele manier waarop hij over het delict spreekt, geeft aan dat het in wezen zo weer kan gebeuren.'

Slachtoffer Sjaak
Sjaak zit te veel in een slachtofferrol en neemt amper verantwoordelijkheid voor zijn daden, vonden deskundigen in 1992 en vinden deskundigen nu. Dat staat al jaren tussen de Venlose zestiger en de deur naar ‘buiten’ in. Inmiddels zit Sjaak op een longstay-locatie, waar zo’n honderd tbs’ers verblijven die weinig perspectief hebben op een toekomst buiten de instelling.

Roerige jeugd
Sjaak vindt het tijd voor actie; hij wil zijn leven terug. Dat gaat volgens hem niet met zijn huidige behandelaars. Hij wil een vers paar ogen om zijn zaak opnieuw te laten beoordelen.

De zestiger wil naar eigen zeggen wel praten over het misbruiken van de jongens, maar alleen als er ook oog is voor zijn eigen roerige jeugd. Sjaak zou zijn misbruikt en later in een problematisch pleeggezin zijn beland. In dat gezin stonden misbruik, mishandeling en zelfs kinderhandel centraal, stelt Sjaak.

Ambulante behandeling
Zijn advocaat, Job Knoester, stelt een ambulant behandeltraject voor. In dat geval wordt Sjaak behandeld voor zijn pedofilie, maar kan hij dat wel buiten de instelling doen. "Veel behandelaars van Sjaak zijn 28 jaar oud, hij is dus veertig jaar ouder. En hij zit er al 27 jaar. Je moet je afvragen of hij daar nog wat kan leren."

Justitie ziet geen verbetering en wil juist dat het tbs-traject van de man met twee jaar verlengd wordt. Nu is het aan de rechter.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen