Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose imam officieel als vermist opgegeven

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2015 - 7:57

De imam van de Al-Houda moskee in Venlo is officieel opgegeven als vermist in Saoedi- Arabië. In dat land staat hij niet geregistreerd als aangehouden.

Dat heeft het Marokkaanse consulaat in Jeddah aan de familie van de imam en de Marokkaanse ambassade in Nederland meegedeeld. Burgemeester Antoine Scholten van Venlo heeft dat maandagavond bevestigd.

Bedevaart
De imam (33) was met een Venlose groep gelovigen op bedevaart (hadj) en werd op 16 september bij aankomst in Jeddah direct voor controle meegenomen. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Paspoortcontrole
Uit gesprekken met teruggekeerde leden van de Venlose groep blijkt dat de imam op de luchthaven verzocht is uit de rij te stappen in verband met paspoortcontrole. Dat gebeurde op King Abdulaziz International Airport in Jeddah, een met honderden hd-surveillancecamera’s uitgerust vliegveld met een speciale hadj-terminal. De rest van het gezelschap heeft uren gewacht op de imam en ook gebeld naar zijn gsm. Het toestel ging wel over, maar werd niet opgenomen.

Onduidelijk
In de afgelopen weken zijn ook vanuit Venlo, zonder succes, pogingen gedaan om het toestel van de imam te bellen. Leden van de Venlose groep zijn in Jeddah ook teruggegaan naar de terminal om te vragen naar het lot van de imam. Dat leverde niets op.

Elfde persoon
Uit berichten op Arabische nieuwssites blijkt dat in september 67 personen zijn gearresteerd wegens het gebruik van valse visa. Daarnaast zijn nog eens elf personen gearresteerd onder wie tien ‘wegens het overtreden van regels’. Deze tien kregen geldboetes en celstraf. Wie die elfde persoon is en wat hem is overkomen is onbekend.

Speculatie
Duidelijk is dat de imam niet onder de doden of gewonden van de tragedie zit waarbij ruim duizend mensen in de enorme menigte werden verdrukt. Elk ander scenario is niet meer dan speculatie, volgens burgemeester Scholten. Hij heeft de echtgenote van de imam in overweging gegeven aangifte te doen van vermissing bij de Nederlandse politie, en bij Buitenlandse Zaken om advies te vragen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

‘De Venlose imam leeft’
Hoop op snelle vrijlating Venlose imam
Hicham Lamtouni, de imam van de Venlose Al Houda-moskee
Imam Lamtouni is terug in Venlo
Saoedi’s pakken Venlose imam op
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen