Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose grijze pieten vallen verkeerd: 'Is blackface light'

Geplaatst opmaandag 19 oktober 2020 - 14:24

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat ook actie voeren tegen de grijze pieten die onder meer in Venlo te zien zullen zijn bij het Sinterklaasfeest.

De grijze variant is volgens de actiegroep in werkelijkheid een 'blackface light'-variant die nog steeds veel racistische verwijzingen heeft, zoals de rode lippen en Afro-pruik.

Uitbannen racisme
"We kijken dwars door de bullshit heen", schrijft de actiegroep in een persbericht. "De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden, is gênant en toont aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus neemt."

Neutraal
Kinderfeesten Venlo dacht juist met de grijze piet een neutrale oplossing te hebben gevonden voor Zwarte Piet. "De kleur grijs kan immers niet met een huidskleur vergeleken worden, maar maakt de pieten toch onherkenbaar", schreef de organisatie vorige week op Facebook.

Lees ook: Zwarte Piet in Venlo voortaan grijs

Kick Out Zwarte Piet noemt dat argument echter 'invalide'. "Grijs wordt hier, net als zwart, ingezet als een fictieve huidskleur die refereert naar een racistische stereotypering."

Actievoeren
Kick Out Zwarte Piet is wel enthousiast over de roetveegpiet en ziet dat als goed alternatief voor een gezellig Sinterklaasfeest. Op plaatsen waar grijze, bruine of blackface-light varianten van Zwarte Piet worden gebruikt, zal de actiegroep dan ook protesteren.

Vanwege de coronapandemie gaan alle Sinterklaasintochten in Limburg niet door. Stichtingen, organisaties en gemeenten zijn samen aan het kijken naar alternatieven om het Sinterklaasfeest toch te kunnen vieren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen