Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose is eerste miskraambegeleider van Limburg

Geplaatst opdonderdag 12 november 2020 - 13:14

Omgaan met een miskraam of stilgeboren kindje is een heftig proces voor ouders. Toch kunnen mensen die het overkomt nauwelijks terecht bij gespecialiseerde hulp. De Venlose Susan Cuppen wil hier verandering in brengen.

Cuppen is sinds een tijdje de eerste gecertificeerde miskraambegeleider van Limburg. Ze staat klaar voor ouders die met miskramen of een stilgeboren kindje te maken hebben gehad.

Uit eigen ervaring
Acht jaar geleden ervoer ze zelf de impact van een zwangerschap die voortijdig eindigde in een miskraam. "Het is een onderwerp waar in Nederland nog steeds een taboe op heerst", stelt Cuppen. Ze kwam erachter dat mensen het een moeilijk onderwerp vinden om over te praten. "En daarom krijgen ouders die het overkomt vaak hele rare opmerkingen. Toen ik zelf voor het eerst weer buiten kwam na mijn miskraam zei iemand tegen mij: 'Ben maar blij dat je drie gezonde kinderen hebt'. Dat vond ik zo raar. Natuurlijk ben ik blij met mijn drie gezonde kinderen, maar dat maakt het verdriet over een het verlies van een vierde kind niet minder groot."

Een plek geven
Toen ze twee jaar geleden hoorde over een een opleiding tot miskraamcoach viel alles op zijn plek. Haar werk in de gehandicaptenzorg zegde ze op om hier haar beroep van te maken. "Ik wil mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik laten weten dat hun verdriet er mag zijn. Ik kan ze tips geven om dit een plek te geven."

Naïef
Veel vrouwen maken een of meerdere miskramen mee. Toch wordt er niet veel en openlijk over gepraat merkte ook Tielke Pollux. Ze is precies veertig weken zwanger op de dag dat we haar spreken. Ze verwacht haar eerste dochter, al was ze wel al twee keer eerder zwanger. "Toen ik met mijn vriend besloten had dat we eigenlijk wel een kindje zouden willen was ik zo naïef", zegt ze terwijl ze over haar dikke buik wrijft. "Dat een miskraam mij kon overkomen, had ik niet eens overwogen. Ik werd heel snel zwanger, vertelde het aan iedereen en werd dan ook volledig verrast toen ik bloedingen kreeg die uiteindelijk resulteerden in een miskraam."

Video: L1

Foto van zwangere buik
Toen vorige week het einde van haar zwangerschap in zicht kwam, besloot ze een mooie foto van haar zwangere buik te delen op social media. Maar met daarbij wel het verhaal over wat eraan vooraf was gegaan, iets dat ze bij eerdere berichten over haar zwangerschap juist niet had gedaan.
Tielke: "Ik had bij mijn eerste miskraam het gevoel van: 'Waarom vertelt niemand dat dit ook kan gebeuren?' Het komt natuurlijk heel vaak voor, maar dat realiseerde ik me helemaal niet. Je hoort het vaak pas van anderen als het jou ook is overkomen. Dan stromen de verhalen binnen. Ik wilde dat doorbreken en een eerlijk verhaal vertellen. Ook zodat mensen beseffen dat zwanger worden en een kindje krijgen niet vanzelfsprekend is."

Hulp zoeken
Na de eerste miskraam van Tielke volgde nog een tweede. "Toen ben ik wel hulp gaan zoeken. Want ik begon daardoor ook te twijfelen aan mijn lichaam. Een duidelijk loket daarvoor was er niet buiten mijn verloskundige. Ik denk wel dat het voor sommige mensen heel fijn kan zijn dat er ook professionals zijn die hierin gespecialiseerd zijn." Tielke kon het uiteindelijk zelf een plek geven. "Ook omdat ik redelijk snel opnieuw zwanger werd en dat me volledig in beslag nam."

Felicitatie voor overleden kind
Voor alle anderen die worstelen met het verlies van stilgeboren kinderen of miskramen is er nu dus iemand als Susan Cuppen. Ze heeft alvast één advies over wat je wel kunt zeggen als het iemand in je omgeving overkomt. "Zeg dat je er voor diegene bent en praat erover. En bij vergevorderde miskramen of stilgeboren kinderen is het ook aan te raden om de ouders te feliciteren naast de condoleances. Dat klinkt misschien cru, maar die mensen zijn wel papa en mama geworden."

Cuppen bestiert haar praktijk in Venlo nu sinds maart. Onlangs is er in Born een soortgelijk initiatief ontplooid door Jolanda Vleugels.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen