Overslaan en naar de inhoud gaan

Venloos friet-ei verliest het van Groningse eierbal

Geplaatst opdonderdag 30 maart 2017 - 17:04

Het Venlose friet-ei lijkt de strijd met de Groningse eierbal te hebben verloren nu die laatste een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed heeft weten te scoren.

Vorig jaar woedde de discussie nog of de gepaneerde bal gevuld met ragout en een half ei in Venlo of Groningen is uitgevonden.

Lees ook: Ophef: Groningen en Venlo strijden om 'frietei'

'Typisch Venlose snack'
Aanleiding voor die discussie was het interview tijdens een Radio 1-uitzending met Jack Poels, waarin hij zegt dat het frietei - de volgens hem ‘typisch Venlose snack’ - het mooiste ding in zijn leven is. De zanger van Rowwen Heze kreeg na die uitspraak veel boze Groningers over zich heen die daar heel anders over dachten.

Lijst
Nu niet het friet-ei maar de eierbal een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed heeft verworven, lijkt het toch dat de Groningers de discussie hebben gewonnen. Vooral Sef Derkx van het Limburgs Museum heeft zich lang hard gemaakt om de Venlose lekkernij die eer te gunnen, zo meldt Omroep Venlo.

Totaal anders
Hans Schreurs van snackbar Piccadilly is trotse verkoper van het originele friet-ei. Zijn vader is in 1958 begonnen met de verkoop van de Venlose lekkernij. Volgens Schreurs kunnen de twee delicatessen totaal niet met elkaar worden vergelijken. “Zie het als een kersenvlaai met slagroom en een rijstevlaai; het ziet er hetzelfde uit maar smaakt totaal anders”, aldus de Venlonaar. Schreurs ligt er dan ook niet wakker van dat de Groningers nu een plekje op de lijst hebben verworven.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ludiek protest tegen Wilders op straatnaambordjes
Oogstdankfeest Berg aan de Maas vanaf nu cultureel erfgoed
oogstdankfeest, berg aan de maas
Oogstdankfeest trekt tienduizend bezoekers
Maastrichtse Helpoort moet modern museum worden
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen