Overslaan en naar de inhoud gaan

Venloos friet-ei verliest het van Groningse eierbal

Geplaatst opdonderdag 30 maart 2017 - 17:04

Het Venlose friet-ei lijkt de strijd met de Groningse eierbal te hebben verloren nu die laatste een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed heeft weten te scoren.

Vorig jaar woedde de discussie nog of de gepaneerde bal gevuld met ragout en een half ei in Venlo of Groningen is uitgevonden.

Lees ook: Ophef: Groningen en Venlo strijden om 'frietei'

'Typisch Venlose snack'
Aanleiding voor die discussie was het interview tijdens een Radio 1-uitzending met Jack Poels, waarin hij zegt dat het frietei - de volgens hem ‘typisch Venlose snack’ - het mooiste ding in zijn leven is. De zanger van Rowwen Heze kreeg na die uitspraak veel boze Groningers over zich heen die daar heel anders over dachten.

Lijst
Nu niet het friet-ei maar de eierbal een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed heeft verworven, lijkt het toch dat de Groningers de discussie hebben gewonnen. Vooral Sef Derkx van het Limburgs Museum heeft zich lang hard gemaakt om de Venlose lekkernij die eer te gunnen, zo meldt Omroep Venlo.

Totaal anders
Hans Schreurs van snackbar Piccadilly is trotse verkoper van het originele friet-ei. Zijn vader is in 1958 begonnen met de verkoop van de Venlose lekkernij. Volgens Schreurs kunnen de twee delicatessen totaal niet met elkaar worden vergelijken. “Zie het als een kersenvlaai met slagroom en een rijstevlaai; het ziet er hetzelfde uit maar smaakt totaal anders”, aldus de Venlonaar. Schreurs ligt er dan ook niet wakker van dat de Groningers nu een plekje op de lijst hebben verworven.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ludiek protest tegen Wilders op straatnaambordjes
Oogstdankfeest Berg aan de Maas vanaf nu cultureel erfgoed
oogstdankfeest, berg aan de maas
Oogstdankfeest trekt tienduizend bezoekers
Maastrichtse Helpoort moet modern museum worden
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen