Overslaan en naar de inhoud gaan

'Venloos dialect hoort bij zuiden van Limburg'

Geplaatst opmaandag 7 november 2016 - 18:20

Het Venloos dialect is geen Noord-Limburgs dialect, maar behoort tot het dialect van het zuiden.

Dat stelt taalkundige Frens Bakker.

Dialecten
Bakker promoveert op 21 november aan de Radboud Universiteit in Nijmegen af op de vraag waar de grens tussen het Noord (Kleverlands)- en Zuid-Limburgse (Zuidnederfrankisch) dialect ligt. Een vraagstuk waar dialectologen zich volgens de Radboud Universiteit al 170 jaar over buigen.

Nieuwe grens
De taalkundige concludeert in zijn onderzoek nu dat de grens anders ligt dan tot nu toe werd gedacht. Op dit moment is de heersende opinie dat die grens net onder Maasbree en Venlo ligt. Volgens Bakker is dat niet juist en ligt de grens hoger, namelijk boven Horst en Broekhuizen.

Volgens de onderzoeker verraadt vooral het woord 'jij' veel. "Het Nederlandse woord jij is in zuidelijk dialect, en dus ook in het Venloos, van het type doe en in noordelijk dialect gij." Daarnaast zijn er ook duidelijke klinkerverschillen.

Zuidelijk dialect
Reden voor de taalkundige om te concluderen dat het Venlose dialect niet tot het noordelijke dialect hoort, maar tot het zuidelijke dialect gerekend moet worden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Hoe goed kennen Limburgers hun Duitse buren?
Noord-Limburg krijgt eigen Heel Holland Bakt
veerpont tussen Kessel en Beesel
Nieuw veer tussen Kessel en Beesel
Tien nieuwjaarsduiken in Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen