Overslaan en naar de inhoud gaan

Venloos bedrijf bestraft voor illegale export naar Iran

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 15:00

Parviz T., de directeur van het Venlose bedrijf Euroturbine, heeft een celstraf van 12 maanden gekregen, waarvan 11 voorwaardelijk.

Omdat hij al een maand in de cel heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in. Wel moet de 69-jarige man nog een werkstraf uitvoeren van 240 uur.

Ook twee medewerkers van het bedrijf werden door de rechtbank veroordeeld. De rechtbank acht bewezen dat het drietal illegaal onderdelen van turbines exporteerde naar Iran. Het bedrijf moet een boete betalen van 850.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Dual use
Het bedrijf verstuurde zogenoemde
dual-use-goederen naar Iran. Dat zijn onderdelen die voor vreedzame toepassingen kunnen worden gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld massavernietigingswapens.

Vergunning
Voor die producten moet voor landen buiten de EU een vergunning worden aangevraagd. Die vergunning kreeg het bedrijf niet in Nederland en daarom verkocht het de producten via Duitsland aan Teheran. Dat meldde het bedrijf niet aan de Nederlandse autoriteiten.

Fout
Volgens het drietal zelf was de verkoop via Duitsland 'een fout'. Het bedrijf was helemaal afhankelijk van de export naar Iran. Niet leveren zou het einde van Euroturbine betekenen.

Cel
De directeur en de twee medewerkers werden in 2010 opgepakt na een FIOD-onderzoek en zaten toen een maand in de cel. Eind vorig jaar was de rechtszaak. Het OM eiste toen gevangenisstraffen van drie jaar voor de directeur en 20 maanden voor beide medewerkers.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts