Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Venloos bedrijf bestraft voor illegale export naar Iran

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 15:00

Parviz T., de directeur van het Venlose bedrijf Euroturbine, heeft een celstraf van 12 maanden gekregen, waarvan 11 voorwaardelijk.

Omdat hij al een maand in de cel heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in. Wel moet de 69-jarige man nog een werkstraf uitvoeren van 240 uur.

Ook twee medewerkers van het bedrijf werden door de rechtbank veroordeeld. De rechtbank acht bewezen dat het drietal illegaal onderdelen van turbines exporteerde naar Iran. Het bedrijf moet een boete betalen van 850.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Dual use
Het bedrijf verstuurde zogenoemde
dual-use-goederen naar Iran. Dat zijn onderdelen die voor vreedzame toepassingen kunnen worden gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld massavernietigingswapens.

Vergunning
Voor die producten moet voor landen buiten de EU een vergunning worden aangevraagd. Die vergunning kreeg het bedrijf niet in Nederland en daarom verkocht het de producten via Duitsland aan Teheran. Dat meldde het bedrijf niet aan de Nederlandse autoriteiten.

Fout
Volgens het drietal zelf was de verkoop via Duitsland 'een fout'. Het bedrijf was helemaal afhankelijk van de export naar Iran. Niet leveren zou het einde van Euroturbine betekenen.

Cel
De directeur en de twee medewerkers werden in 2010 opgepakt na een FIOD-onderzoek en zaten toen een maand in de cel. Eind vorig jaar was de rechtszaak. Het OM eiste toen gevangenisstraffen van drie jaar voor de directeur en 20 maanden voor beide medewerkers.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen