Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Venloos bedrijf bestraft voor illegale export naar Iran

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 15:00

Parviz T., de directeur van het Venlose bedrijf Euroturbine, heeft een celstraf van 12 maanden gekregen, waarvan 11 voorwaardelijk.

Omdat hij al een maand in de cel heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in. Wel moet de 69-jarige man nog een werkstraf uitvoeren van 240 uur.

Ook twee medewerkers van het bedrijf werden door de rechtbank veroordeeld. De rechtbank acht bewezen dat het drietal illegaal onderdelen van turbines exporteerde naar Iran. Het bedrijf moet een boete betalen van 850.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Dual use
Het bedrijf verstuurde zogenoemde
dual-use-goederen naar Iran. Dat zijn onderdelen die voor vreedzame toepassingen kunnen worden gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld massavernietigingswapens.

Vergunning
Voor die producten moet voor landen buiten de EU een vergunning worden aangevraagd. Die vergunning kreeg het bedrijf niet in Nederland en daarom verkocht het de producten via Duitsland aan Teheran. Dat meldde het bedrijf niet aan de Nederlandse autoriteiten.

Fout
Volgens het drietal zelf was de verkoop via Duitsland 'een fout'. Het bedrijf was helemaal afhankelijk van de export naar Iran. Niet leveren zou het einde van Euroturbine betekenen.

Cel
De directeur en de twee medewerkers werden in 2010 opgepakt na een FIOD-onderzoek en zaten toen een maand in de cel. Eind vorig jaar was de rechtszaak. Het OM eiste toen gevangenisstraffen van drie jaar voor de directeur en 20 maanden voor beide medewerkers.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen