Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo zaterdag toneel van twee protesten rond Zwarte Piet

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 18:30

Een actiegroep die voorstander is van het behoud van Zwarte Piet gaat zaterdag demonstreren in Venlo.

Dat heeft burgemeester Antoin Scholten vrijdagavond gezegd in het programma Nedinscoplein van Omroep Venlo.

NVU
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voert zaterdag actie in Venlo tegen de Grijze Piet die daar is geïntroduceerd. De rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft haar leden gewezen op de Venlose KOZP-demonstratie. Scholten geeft aan dat het niet de NVU is geweest die zich bij de gemeente heeft gemeld.

Lees ook: Oproep extreemrechtse NVU: 'Tegengeluid KOZP in Venlo'

Locaties nog niet bekend
Waar de twee demonstraties gaan plaatsvinden, is nog niet bekend. "Dat communiceren we een uur voor aanvang", zegt Scholten. Reden daarvan is dat de gemeente wil voorkomen wat er zondag 15 november in Maastricht is gebeurd: KOZP zou demonstreren op het Vrijthof, maar de actievoerders konden daar niet terecht omdat tegenstanders van KOZP zich daar hadden verzameld. De veiligheid van de tegenstanders van Zwarte Piet kon niet meer gegarandeerd worden en uiteindelijk braken er rellen uit met vijf arrestaties tot gevolg. Ook zijn er vragen gesteld in de lokale politiek over de gang van zaken.

Lees ook: Pietenprotest Maastricht leidt tot raadsvragen

Verbieden is heel moeilijk
Scholten is niet van plan om beide demonstraties te verbieden. "Dat is ook heel moeilijk, want demonstreren is een grondrecht." Wel wijst de burgervader op de coronapandemie. "Demonstreren mag, maar op anderhalve meter afstand van elkaar." Hij heeft de organisatoren van beide protesten daarop gewezen.

De twee plekken waar de demonstraties plaatsvinden zijn in ieder geval locaties die voor de veiligheids- en hulpdiensten goed bereikbaar zijn, zegt Scholten. Volgens hem is de politie goed voorbereid op de demonstraties van zaterdag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen