Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo staat begraven in eigen tuin 'onder voorwaarden' toe

Geplaatst opwoensdag 19 februari 2020 - 11:25

Inwoners van de gemeente Venlo mogen na hun overlijden 'onder bepaalde voorwaarden' in hun eigen tuin worden begraven.

De gemeente had daar nog geen beleid over. Naar aanleiding van de wens van het Venlose echtpaar Jeroen en Gerjo Sanders om op eigen terrein begraven te worden, heeft de gemeente nu de 'Beleidsregel bijzondere begraafplaatsen op eigen grond' gemaakt.

Verdozing
Het Venlose koppel kwam vorig jaar in het nieuws nadat ze de wens hadden uitgesproken om begraven te willen worden op hun eigen landgoed. Dit om ervoor te zorgen dat de natuur op het stuk land van zes hectare behouden blijft. "Mijn echtgenote en ik hebben er honderdduizenden euro's in gestoken. Het is een opengesteld landgoed, iedereen kan er genieten. We hebben dit landgoed gesticht uit dankbaarheid voor wat ons in het leven ten deel is gevallen en delen dat graag met anderen", zei Sanders destijds tijdens een raadsvergadering.

Toestemming
Uiteindelijk gaf de gemeenteraad Sanders en zijn vrouw toestemming om op hun eigen terrein begraven te worden, terwijl wethouder Sjors Peeters adviseerde geen toestemming te verlenen. De gemeenteraad vond het destijds raar dat er geen beleid was. Daarom werd ook besloten om dit te maken.

Lees ook: Venloos echtpaar mag begraven worden in eigen tuin

Voorwaarden
In het nieuwe beleid staat dat je 'onder bepaalde voorwaarden' op eigen terrein kunt worden begraven. Zo mag het stuk grond volgens Omroep Venlo niet binnen de bebouwde kom liggen, moet het een bepaalde grootte hebben en moet er ook draagvlak voor zijn in de buurt. Verder mogen er maximaal twee graven worden aangelegd op één perceel. Bij de aanvraag moet je tevens laten zien dat je 'aantoonbare binding' hebt met het perceel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen