Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo spant de kroon met de meeste coronaboetes

Geplaatst opdinsdag 22 december 2020 - 15:26

De gemeente Venlo is met 263 van de 680 uitgedeelde coronaboetes in Noord- en Midden-Limburg de koploper van de regio.

Dat blijkt uit een verantwoordingsverslag van burgemeester Antoin Scholten als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Boetes
In de periode van 1 maart tot 1 december schreef de politie in de gemeente Venlo 256 bekeuringen uit. Het aantal coronaboetes dat door gemeentelijke handhavers is uitgeschreven lag op zeven.

Roermond en Venray volgen, met 85 en 71 geldstraffen voor het overtreden van de coronaregels. In de gemeenten Roerdalen, Horst aan de Maas en Bergen liggen de aantallen stukken lager. In Roerdalen werden slechts twee boetes uitgedeeld, in Horst aan de Maas drie en in Bergen vijf.

Lees ook: Propvolle bus beboet: 39 mensen houden geen afstand

"Het grootste aantal van de boetes stamt uit de periode maart tot en met juni", zegt de woordvoerder namens burgemeester Scholten. Dat heeft volgens de gemeente Venlo te maken met het feit dat internationale werknemers ondanks de waarschuwingen toch met teveel mensen en niet op afstand in een busje zaten. Ook zijn er toentertijd bekeuringen uitgeschreven aan Duitsers die de grens passeerden en zich niet aan de coronaregels hielden. Zo werden Duitse funshoppers die in één auto zaten en niet uit één gezin kwamen op de bon geslingerd.

Waarschuwingen
In 916 situaties werd alleen een waarschuwing gegeven door de gemeenten en politie in Noord- en Midden-Limburg, stelt Scholten in zijn rapportage. Daarmee staat Weert op nummer één met 143 waarschuwingen, gevolgd door de gemeenten Venray (112) en Venlo (126). Onderaan de lijst bungelt de gemeente Beesel met vier vermaningen.

In het eerste deel van het jaar spande Venlo ook al de kroon met betrekking tot coronaboetes. Toen werden er 222 Venlonaren op de bon geslingerd voor het niet naleven van de coronaregels. In de gemeente Roermond lag dat aantal op 89 en in Leudal 57, blijkt uit het verslag dat in juli werd gepubliceerd.

Lees ook: Ongeloof bij Weerter horeca over pittige coronawaarschuwing

Vragen
In totaal werden er tussen 18 maart en 1 december achttien verschillende noodverordeningen gepubliceerd. Die leverden royaal 500 vragen en verzoeken op. De bevolking wilde in de eerste maanden duidelijkheid hebben over sanitair van campings en jachthavens, het gebruik van groepsaccommodaties, sportgelegenheden en binnenspeeltuinen, de opening van het Designer Outlet in Roermond, vervoer van arbeidsmigranten en het eerder openstellen van instellingen of activiteiten voor publiek. Ook vanaf september werden veel vragen gesteld over mogelijke vrijstellingen.

In zeven gevallen is door burgers en ondernemers een bezwaarschrift ingediend tegen een besluit op basis van de noodverordening. Dat heeft geleid tot twee gerechtelijke procedures: één bestreden besluit is ingetrokken en de andere beslissing is door de rechter afgewezen. Vier bezwaren werden ingetrokken of werden ingehaald door de realiteit van de versoepeling van de maatregelen. Tenslotte werd één klacht ongegrond verklaard.

Hardere lockdown
De gemeente Venlo ziet wel een forse daling in het aantal bekeuringen in de periode van juli tot en met nu. Scholten verwacht dat dit aantal laag zal blijven vanwege de hardere lockdown. "Maar oudejaarsavond komt er natuurlijk nog aan. Het is dus erg lastig om te gaan speculeren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen