Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo niet in wietproef door ingezetenencriterium

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 19:00

Venlo is niet geselecteerd voor deelname aan de wietproef. Dit komt doordat de gemeente het ingezetenencriterium niet strikt handhaaft.

Volgens dit I-criterium mag cannabis alleen verkocht worden aan mensen met een Nederlands paspoort, terwijl in Venlo ook aan Duitse klanten wordt verkocht.

Voorwaarde
De gemeente Venlo had wel belangstelling voor deelname aan het experiment. De gemeente meldde zich aan onder de voorwaarde dat de burgemeester zelf bepaalt op welke manier het ingezetenencriterium gehandhaafd wordt.

Straathandel
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo laat in een brief aan de raadsleden weten dat strikte handhaving van het I-criterium overlast en criminaliteit in de hand kan werken. "Dat wil ik niet", schrijft hij. Straathandel zou groeien met een belangrijke rol voor Duitse softdrugsconsumenten. Zij mogen tijdens de wietproef niet meer kopen in coffeeshops in Venlo.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Niet onverwacht
In de brief laat de burgemeester de raad weten dat Venlo niet is gekozen vanwege het beleid het I-criterium niet strikt te handhaven. "Niet geheel onverwacht", noemt hij de beslissing.

Blijft interessant
"We hadden graag meegedaan en onze bijdrage geleverd aan het experiment", zegt Scholten. "Het blijft toch heel interessant om een gemeente als Venlo te blijven volgen, want die hebben toch wel heel creatief een goede relatie met het buitenland, met Duitsland."

Grenzen
De burgemeester is geïnteresseerd in het effect van het experiment in de gemeenten die wel mogen meedoen. "Ik heb er meer belang bij dat dit experiment slaagt, dan dat ik graag zou willen dat het mijn gemeente is. Ik hoop dat er wetgeving komt om het goed te regelen. Daar moeten we ook de grenzen bij pakken. Ook in Duitsland wordt discussie over regulering van de verkoop van softdrugs gevoerd", aldus Scholten.

In Limburg doen twee steden wel mee aan de landelijke wietproef: Maastricht en Heerlen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV