Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo niet in wietproef door ingezetenencriterium

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 19:00

Venlo is niet geselecteerd voor deelname aan de wietproef. Dit komt doordat de gemeente het ingezetenencriterium niet strikt handhaaft.

Volgens dit I-criterium mag cannabis alleen verkocht worden aan mensen met een Nederlands paspoort, terwijl in Venlo ook aan Duitse klanten wordt verkocht.

Voorwaarde
De gemeente Venlo had wel belangstelling voor deelname aan het experiment. De gemeente meldde zich aan onder de voorwaarde dat de burgemeester zelf bepaalt op welke manier het ingezetenencriterium gehandhaafd wordt.

Straathandel
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo laat in een brief aan de raadsleden weten dat strikte handhaving van het I-criterium overlast en criminaliteit in de hand kan werken. "Dat wil ik niet", schrijft hij. Straathandel zou groeien met een belangrijke rol voor Duitse softdrugsconsumenten. Zij mogen tijdens de wietproef niet meer kopen in coffeeshops in Venlo.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Niet onverwacht
In de brief laat de burgemeester de raad weten dat Venlo niet is gekozen vanwege het beleid het I-criterium niet strikt te handhaven. "Niet geheel onverwacht", noemt hij de beslissing.

Blijft interessant
"We hadden graag meegedaan en onze bijdrage geleverd aan het experiment", zegt Scholten. "Het blijft toch heel interessant om een gemeente als Venlo te blijven volgen, want die hebben toch wel heel creatief een goede relatie met het buitenland, met Duitsland."

Grenzen
De burgemeester is geïnteresseerd in het effect van het experiment in de gemeenten die wel mogen meedoen. "Ik heb er meer belang bij dat dit experiment slaagt, dan dat ik graag zou willen dat het mijn gemeente is. Ik hoop dat er wetgeving komt om het goed te regelen. Daar moeten we ook de grenzen bij pakken. Ook in Duitsland wordt discussie over regulering van de verkoop van softdrugs gevoerd", aldus Scholten.

In Limburg doen twee steden wel mee aan de landelijke wietproef: Maastricht en Heerlen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen