Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo niet in wietproef door ingezetenencriterium

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 19:00

Venlo is niet geselecteerd voor deelname aan de wietproef. Dit komt doordat de gemeente het ingezetenencriterium niet strikt handhaaft.

Volgens dit I-criterium mag cannabis alleen verkocht worden aan mensen met een Nederlands paspoort, terwijl in Venlo ook aan Duitse klanten wordt verkocht.

Voorwaarde
De gemeente Venlo had wel belangstelling voor deelname aan het experiment. De gemeente meldde zich aan onder de voorwaarde dat de burgemeester zelf bepaalt op welke manier het ingezetenencriterium gehandhaafd wordt.

Straathandel
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo laat in een brief aan de raadsleden weten dat strikte handhaving van het I-criterium overlast en criminaliteit in de hand kan werken. "Dat wil ik niet", schrijft hij. Straathandel zou groeien met een belangrijke rol voor Duitse softdrugsconsumenten. Zij mogen tijdens de wietproef niet meer kopen in coffeeshops in Venlo.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Niet onverwacht
In de brief laat de burgemeester de raad weten dat Venlo niet is gekozen vanwege het beleid het I-criterium niet strikt te handhaven. "Niet geheel onverwacht", noemt hij de beslissing.

Blijft interessant
"We hadden graag meegedaan en onze bijdrage geleverd aan het experiment", zegt Scholten. "Het blijft toch heel interessant om een gemeente als Venlo te blijven volgen, want die hebben toch wel heel creatief een goede relatie met het buitenland, met Duitsland."

Grenzen
De burgemeester is geïnteresseerd in het effect van het experiment in de gemeenten die wel mogen meedoen. "Ik heb er meer belang bij dat dit experiment slaagt, dan dat ik graag zou willen dat het mijn gemeente is. Ik hoop dat er wetgeving komt om het goed te regelen. Daar moeten we ook de grenzen bij pakken. Ook in Duitsland wordt discussie over regulering van de verkoop van softdrugs gevoerd", aldus Scholten.

In Limburg doen twee steden wel mee aan de landelijke wietproef: Maastricht en Heerlen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen