Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo niet in wietproef door ingezetenencriterium

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 19:00

Venlo is niet geselecteerd voor deelname aan de wietproef. Dit komt doordat de gemeente het ingezetenencriterium niet strikt handhaaft.

Volgens dit I-criterium mag cannabis alleen verkocht worden aan mensen met een Nederlands paspoort, terwijl in Venlo ook aan Duitse klanten wordt verkocht.

Voorwaarde
De gemeente Venlo had wel belangstelling voor deelname aan het experiment. De gemeente meldde zich aan onder de voorwaarde dat de burgemeester zelf bepaalt op welke manier het ingezetenencriterium gehandhaafd wordt.

Straathandel
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo laat in een brief aan de raadsleden weten dat strikte handhaving van het I-criterium overlast en criminaliteit in de hand kan werken. "Dat wil ik niet", schrijft hij. Straathandel zou groeien met een belangrijke rol voor Duitse softdrugsconsumenten. Zij mogen tijdens de wietproef niet meer kopen in coffeeshops in Venlo.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Niet onverwacht
In de brief laat de burgemeester de raad weten dat Venlo niet is gekozen vanwege het beleid het I-criterium niet strikt te handhaven. "Niet geheel onverwacht", noemt hij de beslissing.

Blijft interessant
"We hadden graag meegedaan en onze bijdrage geleverd aan het experiment", zegt Scholten. "Het blijft toch heel interessant om een gemeente als Venlo te blijven volgen, want die hebben toch wel heel creatief een goede relatie met het buitenland, met Duitsland."

Grenzen
De burgemeester is geïnteresseerd in het effect van het experiment in de gemeenten die wel mogen meedoen. "Ik heb er meer belang bij dat dit experiment slaagt, dan dat ik graag zou willen dat het mijn gemeente is. Ik hoop dat er wetgeving komt om het goed te regelen. Daar moeten we ook de grenzen bij pakken. Ook in Duitsland wordt discussie over regulering van de verkoop van softdrugs gevoerd", aldus Scholten.

In Limburg doen twee steden wel mee aan de landelijke wietproef: Maastricht en Heerlen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen