Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo doet het minst tegen luchtvervuiling

Geplaatst opzaterdag 11 augustus 2018 - 13:19

De gemeente Venlo doet het minst haar best om luchtvervuiling tegen te gaan.

Dit concludeert de stichting Natuur en Milieu na een analyse van de nieuwe coalitieakkoorden van 32 dichtbevolkte stedelijke gemeenten. "Venlo houdt het beperkt tot drie zinnen," schrijft de stichting op hun website. Van de tien ambities waar Natuur en Milieu de akkoorden op toetste, kon er bij Venlo slechts een worden afgevinkt.

Kleur bekennen
De stichting noemt het opvallend dat er in Venlo geen verband is tussen de politieke kleur van colleges en de duurzame ambities van een stad. Zo zit GroenLinks in het college van de hekkensluiter, maar komt er bijvoorbeeld niks in het coalitieakkoord voor over elektrisch rijden.

Ook Maastricht en Heerlen werden getoetst door Natuur en Milieu. De Limburgse hoofdstad scoorde op zes van de tien vinkjes goed en doet het daarmee volgens de stichting redelijk. Heerlen scoorde matig met vier vinkjes.

​Dieselprobleem
Luchtvervuiling, met name door diesels, is een probleem in veel steden. Door bijvoorbeeld het stimuleren van fietsen, het aanleggen van laadpalen voor elektrische auto's, het gebruik van elektrische bussen en het invoeren van milieuzones, kunnen gemeenten hier iets aan doen. Maar Venlo doet daar het minst mee.

'Kwalijke zaak'
De gemeente is niet de enige die het verbeteren van de lucht niet op hun prioriteitenlijstje heeft staan. In een derde van de akkoorden wordt met geen woord gerept over elektrisch rijden. Een kwalijke zaak. "Steden hebben de sleutel in handen richting schonere lucht en een lagere CO2-uitstoot. Vooral zij kunnen maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen", vindt Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu. "Dit is een kwalijke zaak"

Naast Venlo scoren ook Almere en Leeuwarden laag. Koploper in positieve zin is Utrecht, waar winkels in de nabije toekomst alleen nog met elektrische, of andere voertuigen zonder uitstoot, mogen worden bevoorraad. Ook noemt de stichting Den Haag, Leiden en Zaanstad als voorbeelden van hoe het zou moeten gaan.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen