Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo doet het minst tegen luchtvervuiling

Geplaatst opzaterdag 11 augustus 2018 - 13:19

De gemeente Venlo doet het minst haar best om luchtvervuiling tegen te gaan.

Dit concludeert de stichting Natuur en Milieu na een analyse van de nieuwe coalitieakkoorden van 32 dichtbevolkte stedelijke gemeenten. "Venlo houdt het beperkt tot drie zinnen," schrijft de stichting op hun website. Van de tien ambities waar Natuur en Milieu de akkoorden op toetste, kon er bij Venlo slechts een worden afgevinkt.

Kleur bekennen
De stichting noemt het opvallend dat er in Venlo geen verband is tussen de politieke kleur van colleges en de duurzame ambities van een stad. Zo zit GroenLinks in het college van de hekkensluiter, maar komt er bijvoorbeeld niks in het coalitieakkoord voor over elektrisch rijden.

Ook Maastricht en Heerlen werden getoetst door Natuur en Milieu. De Limburgse hoofdstad scoorde op zes van de tien vinkjes goed en doet het daarmee volgens de stichting redelijk. Heerlen scoorde matig met vier vinkjes.

​Dieselprobleem
Luchtvervuiling, met name door diesels, is een probleem in veel steden. Door bijvoorbeeld het stimuleren van fietsen, het aanleggen van laadpalen voor elektrische auto's, het gebruik van elektrische bussen en het invoeren van milieuzones, kunnen gemeenten hier iets aan doen. Maar Venlo doet daar het minst mee.

'Kwalijke zaak'
De gemeente is niet de enige die het verbeteren van de lucht niet op hun prioriteitenlijstje heeft staan. In een derde van de akkoorden wordt met geen woord gerept over elektrisch rijden. Een kwalijke zaak. "Steden hebben de sleutel in handen richting schonere lucht en een lagere CO2-uitstoot. Vooral zij kunnen maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen", vindt Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu. "Dit is een kwalijke zaak"

Naast Venlo scoren ook Almere en Leeuwarden laag. Koploper in positieve zin is Utrecht, waar winkels in de nabije toekomst alleen nog met elektrische, of andere voertuigen zonder uitstoot, mogen worden bevoorraad. Ook noemt de stichting Den Haag, Leiden en Zaanstad als voorbeelden van hoe het zou moeten gaan.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen