Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlo bindt strijd aan met foodtrucks: 'Belachelijk'

Geplaatst opdonderdag 10 januari 2019 - 19:58

Venlo bindt de strijd aan met de foodtrucks in de stad. De actie kan op weinig enthousiasme rekenen bij leerlingen van een middelbare school en opleiding, die gretig gebruikmaken van de mobiele wagens.

Als het aan het CDA, de SP en schooldirecteuren ligt mogen de foodtrucks straks niet meer in de buurt van scholen staan.

Portie kipnuggets
Dagelijks staan leerlingen van het Venlose Den Hulster College en Gilde Opleidingen tijdens de pauze in de rij voor een broodje döner of een portie kipnuggets. "Wij als gemeente besteden heel veel geld aan meer bewegen en meer gezond eten onder leerlingen", vertelt Angelique Weingarten van de SP. "Dan kun je als gemeente het niet verantwoorden om een snackwagen recht voor de deur te zetten."

Zelf kiezen
Het gaat donderdag om twee Duitse wagens die zowel broodjes döner als broodjes gezond verkopen. Tijdens de pauze komen er een kleine honderd leerlingen naar buiten voor een maaltijd. Ze vinden de maatregel van de gemeenteraad belachelijk. "Als je om je heen kijkt is iedereen hier ouder dan zestien. Dat is een leeftijd waarop iedereen voor zichzelf kan kiezen wat 'ie eet", zegt een leerling. Een ander zegt: "Je hebt hier een Lidl, daar kan je ongezonde broodjes halen. Je hebt iets verderop nog meer supermarkten vol frikandellenbroodjes. Voor hoeveel meter rond scholen wil je het verbieden?"

Prijzen
Scholen doen er ondertussen samen met de gemeente vanalles aan om de gezonde maaltijd binnen aantrekkelijker te maken, maar dat mag niet baten. De prijs buiten is veel goedkoper. "Op de prijzen van de kantine hebben we geen invloed", zegt schooldirecteur Iedje Heere van het Den Hulster College. "Dit is een extern bedrijf. Ze hebben er ook moeite mee om de prijzen te drukken. Dat heeft alles te maken met de inkoop."

Vergunning
De vraag blijft wat de gemeente kan doen. De vergunningen aan de ondernemers zijn afgegeven en kunnen niet zomaar worden afgepakt. Al denkt de SP daar anders over. "In de vergunning is nu al opgenomen dat deze busjes niet in het centrum mogen staan. We gaan nu toetsen of we dit kunnen uitbreiden en zo een aantal extra straten uit de vergunning laten."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen