Het kabinet maakt binnen vijf jaar een einde aan alle onbeveiligde spoorwegovergangen in Nederland.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur heeft dat dinsdag bekend gemaakt. Voor de hele operatie trekt ze 64 miljoen euro uit.
Bijna-ongeluk Geleen
Afgelopen weekend nog bracht spoorbeheerder ProRail bewakingsbeelden naar buiten van een bijna-ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang in Geleen. Een fietser stak daar over en werd op een haar na geraakt door een voorbijrazende trein.
Lees ook: Bizarre beelden: trein mist fietser op haar na in Geleen
Levensgevaarlijk
ProRail wilde met de beelden nog eens laten zien dat onbewaakte spoorwegovergangen levensgevaarlijk zijn. Ook de staatssecretaris is het daarmee eens. "Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel", aldus Van Veldhoven. "Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd."
Spoorbomen
De onbewaakte spoorwegovergangen verdwijnen of ze worden beveiligd met spoorbomen. In totaal gaat het om 135 overwegen. Den Haag gaat afspraken maken met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail over de precieze aanpak. Ook moet een landelijk bemiddelaar ervoor zorgen dat het opheffen of beveiligen van overwegen vlotter verloopt.
Flitspalen
Mogelijk komen er ook flitspalen bij overwegen om roekeloos gedrag van weggebruikers terug te dringen. Eind dit jaar wordt bekeken of deze er komen.