Overslaan en naar de inhoud gaan

Vele miljoenen voor aanpak onbewaakte spoorwegovergangen

Geplaatst opdinsdag 27 november 2018 - 7:05

Het kabinet maakt binnen vijf jaar een einde aan alle onbeveiligde spoorwegovergangen in Nederland.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur heeft dat dinsdag bekend gemaakt. Voor de hele operatie trekt ze 64 miljoen euro uit.

Bijna-ongeluk Geleen
Afgelopen weekend nog bracht spoorbeheerder ProRail bewakingsbeelden naar buiten van een bijna-ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang in Geleen. Een fietser stak daar over en werd op een haar na geraakt door een voorbijrazende trein.

Lees ook: Bizarre beelden: trein mist fietser op haar na in Geleen

Levensgevaarlijk
ProRail wilde met de beelden nog eens laten zien dat onbewaakte spoorwegovergangen levensgevaarlijk zijn. Ook de staatssecretaris is het daarmee eens. "Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel", aldus Van Veldhoven. "Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd."

Spoorbomen
De onbewaakte spoorwegovergangen verdwijnen of ze worden beveiligd met spoorbomen. In totaal gaat het om 135 overwegen. Den Haag gaat afspraken maken met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail over de precieze aanpak. Ook moet een landelijk bemiddelaar ervoor zorgen dat het opheffen of beveiligen van overwegen vlotter verloopt.

Flitspalen
Mogelijk komen er ook flitspalen bij overwegen om roekeloos gedrag van weggebruikers terug te dringen. Eind dit jaar wordt bekeken of deze er komen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen