Overslaan en naar de inhoud gaan

Vele miljoenen extra naar duurzamere landbouw

Geplaatst opzaterdag 13 juni 2020 - 10:04

De provincie gaat tot en met 2023 vele miljoenen extra uittrekken voor het stimuleren van kringlooplandbouw en dierenwelzijn. Het gaat in totaal om 17,5 miljoen euro.

Dat is de helft van het budget dat voor het landbouwbeleid uit diverse bronnen beschikbaar is.

Bij kringlooplandbouw gaat het om een systeem waarbij duurzame voedselproductie voorop staat en dat draait op eigen grondstoffen. Daarbij wordt geen of zo min mogelijk kunstmest of krachtvoer gebruikt.

Lees ook: Landbouwbeleid leidt tot opvallende politieke combinatie

Zegde toe
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus zegde dat extra geld toe in een vergadering van het Limburgs Parlement.

Meer geld
Daar bleek een nipte meerderheid voor een motie van Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren te zijn om meer geld voor kringlooplandbouw en dierenwelzijn beschikbaar te stellen.

20 miljoen
In de motie werd gevraagd om de helft van de 20 miljoen uit het beleidskader landbouw aan die twee doelen te besteden. In plaats van de vier miljoen die het provinciebestuur voorstelde.

Financiële middelen
Maar volgens gedeputeerde Mackus zijn er in totaal veel meer financiële middelen beschikbaar door co-financiering van andere partners. Met name vanuit Europa. Waarmee het totaal op 35 miljoen komt.

"De helft daarvan landt rechtstreeks op het boerenerf om kringlooplandbouw en dierenwelzijn een flinke duw in de rug te geven", aldus de gedeputeerde.

Met zijn voorstel wilde Mackus voorkomen dat er minder geld uit het beleidskader zou gaan naar onderzoek en innovaties op de Greenport campus in Venlo.

Groot belang
Die is namelijk van groot belang voor het ontwikkelen van gezonde voeding en nieuwe producten. En daarmee voor de toekomst van de land- en tuinbouw in Limburg, zo betoogde de gedeputeerde.

Dierenwelzijn
Fractievoorzitter Pascale Plusquin van de PvdD noemde het extra geld voor kringlooplandbouw en dierenwelzijn 'een aardverschuiving en een enorme grote stap voorwaarts' in het beleid van de provincie.

Na de toezegging van gedeputeerde Mackus trokken PvdD en Forum hun gezamenlijke motie dan ook in.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen