Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldslag om Stevensweert nagespeeld

Geplaatst opzaterdag 17 september 2016 - 18:47

In Stevensweert is zaterdag de slag om het dorp nagespeeld. In 1702 streden de geallieerde troepen van de Republiek der Verenigde Nederlanden tegen de Spaanse bezetters.

Het schouwspel is onderdeel van de viering van 750 jaar Stevensweert.

Internationaal
Zo'n 400 mensen logeren in een tentenkamp bij de vestingwerken van het dorp. Dat grote aantal maakt het 't op één na grootste re-enactment evenement van Nederland. Daarbij spelen acteurs, in historische kledij, veldslagen na.

In Stevensweert zijn re-enactment-groepen aanwezig uit onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Italie, Frankrijk en Hongarije. Volgens de organisatie is het festival in het dorp populair onder de acteurs, omdat de slag wordt nagespeeld in vestingwerken. En dat is bijzonder. Normaal gesproken worden de gevechten gehouden in open velden.

Bezoekers
De organisatie is tevreden over het aantal bezoekers tot nu toe. Door het mooie weer kwamen er veel mensen van buiten het dorp kijken naar het tentenkamp en de gevechten. Zondag verwacht de organisatie de meeste bezoekers.

Die kunnen dan terecht in het historische tentenkamp en bij de vestingwerken, waar de geallieerden en de Spaanse soldaten opnieuw slag zullen leveren. Dan wordt ook duidelijk of de Spanjaarden ook dit keer worden verslagen.

Even pauze tijdens het naspelen van de slag om Stevensweert.
Foto: Nicky Cleuren

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Slag om Stevensweert nagespeeld
Schadeclaim in moordzaak Schinnen
Voetbalclub Stevensweert moet verhuizen
Historische duiker gevonden bij kasteel Ohé en Laak
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen