Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldenaren herbeleven evacuatie van 1945

Geplaatst opzondag 19 januari 2020 - 19:44

Ruim 200 Veldenaren herbeleefden zondag de evacuatietocht van 1945. Met oude fietsen, karren en in kleding uit de oorlogsjaren traden velen in de voetsporen van hun ouders of grootouders.

De tocht liep, net als toen, van Velden richting Schandelo. Eindbestemming was het tien kilometer verderop gelegen Duitse Straelen.

Plaquette
Deze week is het 75 jaar geleden dat de Duitsers het dorp aan de Maas ontruimden. Velden lag in de frontlinie. Zo'n 2.000 Veldenaren moesten huis en haard achterlaten. De evacuatietocht is blijvend herdacht met een plaquette, die werd onthuld bij de kerk.

Video: L1

Frontlinie
Vanaf eind 1944 lag Velden in de frontlinie. Door Engelsen werd het dorp zwaar onder vuur genomen. Duitse militairen wilden vrij spel in het gebied. Het spookdorp werd eerst door terugtrekkende Duitsers geplunderd. Later gebeurde hetzelfde, maar dan door geallieerde troepen.

Veewagons
De bevolking werd, net als die van Lomm en Arcen, op transport gezet richting Groningen. Veldenaren vertrokken vanaf het station in Straelen. De dorpelingen werden in veewagons geladen. Maanden later kwamen ze terug in een zwaar gehavend dorp.

Lees ook: Opnieuw evacuatie van Velden zoals in 1945

Emotioneel
De herbeleving van de barre evacuatietocht in 1945 maakt indruk op de deelnemers. "Dit ken ik van verhalen van mijn moeder. Nu kun je je ongeveer voorstellen hoe dat voor hun is geweest. Een tocht vol angst en onzekerheid," vertelt een van de deelnemers.

Soep en brood
Vlak over de grens in Straelen wacht een warm onthaal voor de deelnemers. De Duitse buren staan klaar met warme soep en brood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen