Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldenaren herbeleven evacuatie van 1945

Geplaatst opzondag 19 januari 2020 - 19:44

Ruim 200 Veldenaren herbeleefden zondag de evacuatietocht van 1945. Met oude fietsen, karren en in kleding uit de oorlogsjaren traden velen in de voetsporen van hun ouders of grootouders.

De tocht liep, net als toen, van Velden richting Schandelo. Eindbestemming was het tien kilometer verderop gelegen Duitse Straelen.

Plaquette
Deze week is het 75 jaar geleden dat de Duitsers het dorp aan de Maas ontruimden. Velden lag in de frontlinie. Zo'n 2.000 Veldenaren moesten huis en haard achterlaten. De evacuatietocht is blijvend herdacht met een plaquette, die werd onthuld bij de kerk.

Video: L1

Frontlinie
Vanaf eind 1944 lag Velden in de frontlinie. Door Engelsen werd het dorp zwaar onder vuur genomen. Duitse militairen wilden vrij spel in het gebied. Het spookdorp werd eerst door terugtrekkende Duitsers geplunderd. Later gebeurde hetzelfde, maar dan door geallieerde troepen.

Veewagons
De bevolking werd, net als die van Lomm en Arcen, op transport gezet richting Groningen. Veldenaren vertrokken vanaf het station in Straelen. De dorpelingen werden in veewagons geladen. Maanden later kwamen ze terug in een zwaar gehavend dorp.

Lees ook: Opnieuw evacuatie van Velden zoals in 1945

Emotioneel
De herbeleving van de barre evacuatietocht in 1945 maakt indruk op de deelnemers. "Dit ken ik van verhalen van mijn moeder. Nu kun je je ongeveer voorstellen hoe dat voor hun is geweest. Een tocht vol angst en onzekerheid," vertelt een van de deelnemers.

Soep en brood
Vlak over de grens in Straelen wacht een warm onthaal voor de deelnemers. De Duitse buren staan klaar met warme soep en brood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen