Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldenaren herbeleven evacuatie van 1945

Geplaatst opzondag 19 januari 2020 - 19:44

Ruim 200 Veldenaren herbeleefden zondag de evacuatietocht van 1945. Met oude fietsen, karren en in kleding uit de oorlogsjaren traden velen in de voetsporen van hun ouders of grootouders.

De tocht liep, net als toen, van Velden richting Schandelo. Eindbestemming was het tien kilometer verderop gelegen Duitse Straelen.

Plaquette
Deze week is het 75 jaar geleden dat de Duitsers het dorp aan de Maas ontruimden. Velden lag in de frontlinie. Zo'n 2.000 Veldenaren moesten huis en haard achterlaten. De evacuatietocht is blijvend herdacht met een plaquette, die werd onthuld bij de kerk.

Video: L1

Frontlinie
Vanaf eind 1944 lag Velden in de frontlinie. Door Engelsen werd het dorp zwaar onder vuur genomen. Duitse militairen wilden vrij spel in het gebied. Het spookdorp werd eerst door terugtrekkende Duitsers geplunderd. Later gebeurde hetzelfde, maar dan door geallieerde troepen.

Veewagons
De bevolking werd, net als die van Lomm en Arcen, op transport gezet richting Groningen. Veldenaren vertrokken vanaf het station in Straelen. De dorpelingen werden in veewagons geladen. Maanden later kwamen ze terug in een zwaar gehavend dorp.

Lees ook: Opnieuw evacuatie van Velden zoals in 1945

Emotioneel
De herbeleving van de barre evacuatietocht in 1945 maakt indruk op de deelnemers. "Dit ken ik van verhalen van mijn moeder. Nu kun je je ongeveer voorstellen hoe dat voor hun is geweest. Een tocht vol angst en onzekerheid," vertelt een van de deelnemers.

Soep en brood
Vlak over de grens in Straelen wacht een warm onthaal voor de deelnemers. De Duitse buren staan klaar met warme soep en brood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen