Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio's werken aan oprichting natuurbrandenteam

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 21:37

De zes zuidelijke veiligheidsregio's zijn samen in overleg over het samenstellen van een 'handcrew'. Dat is een team dat gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding.

Sraar Theeuwen, regisseur natuurbrandbeheersing van de brandweer, maakte de plannen bekend in het L1-programma AvondGasten: Bosbranden. Daarin werd teruggekeken op de natuurbranden in de Peel en op de Meinweg, één jaar geleden.

Overijssel
Bij de natuurbranden van april 2020 in de Peel en op de Meinweg werd de hulp ingeroepen van een zogenaamde handcrew, een team dat gespecialiseerd is in de bestrijding van natuurbranden. Er is nu slechts één handcrewteam in Nederland, en dat is gevestigd in Twente-Overijssel. "We zien door de klimaatverandering dat we steeds vaker natuurbranden hebben en dat we zoiets steeds vaker nodig hebben", zegt Theeuwen.

Daarom zijn de zes zuidelijke veiligheidsregio's, waaronder Limburg-Noord en Zuid-Limburg, met elkaar in overleg om zelf zo'n team op te richten. "Op die manier zijn we niet alleen afhankelijk van de handcrew Overijssel, maar kunnen we zelf een team inzetten in de zuidelijke regio's." Volgens Theeuwen is het idee ontstaan na de evaluatie van de natuurbranden. "Dit is een van de leerpunten die we eruit hebben getrokken."

Handcrew
Een handcrew kan worden ingezet zowel tijdens als na het bestrijden van een natuurbrand. Het team komt vooral op plekken waar brandweervoertuigen niet kunnen komen. Het principe van de handcrew werd in 2013 overgenomen van Amerika. Het team in Overijssel telt zo'n tachtig brandweermannen- en vrouwen. Theeuwen over de handcrew: "Dat team kan écht een verschil maken."

Documentaires
Het is deze maand een jaar geleden dat zowel de Peel als de Meinweg in vuur en vlam stond. Als gevolg van de brand in de Meinweg werden duizenden inwoners uit Herkenbosch geëvacueerd. L1 maakt een jaar later de balans op van de branden in twee documentaires. Op 11 april om 18:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur is de documentaire over de Meinweg te zien en op 18 april is om 19:00 uur en 21:00 uur op L1 tv de documentaire 'De Peel in Brand' te zien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen