Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio's werken aan oprichting natuurbrandenteam

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 21:37

De zes zuidelijke veiligheidsregio's zijn samen in overleg over het samenstellen van een 'handcrew'. Dat is een team dat gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding.

Sraar Theeuwen, regisseur natuurbrandbeheersing van de brandweer, maakte de plannen bekend in het L1-programma AvondGasten: Bosbranden. Daarin werd teruggekeken op de natuurbranden in de Peel en op de Meinweg, één jaar geleden.

Overijssel
Bij de natuurbranden van april 2020 in de Peel en op de Meinweg werd de hulp ingeroepen van een zogenaamde handcrew, een team dat gespecialiseerd is in de bestrijding van natuurbranden. Er is nu slechts één handcrewteam in Nederland, en dat is gevestigd in Twente-Overijssel. "We zien door de klimaatverandering dat we steeds vaker natuurbranden hebben en dat we zoiets steeds vaker nodig hebben", zegt Theeuwen.

Daarom zijn de zes zuidelijke veiligheidsregio's, waaronder Limburg-Noord en Zuid-Limburg, met elkaar in overleg om zelf zo'n team op te richten. "Op die manier zijn we niet alleen afhankelijk van de handcrew Overijssel, maar kunnen we zelf een team inzetten in de zuidelijke regio's." Volgens Theeuwen is het idee ontstaan na de evaluatie van de natuurbranden. "Dit is een van de leerpunten die we eruit hebben getrokken."

Handcrew
Een handcrew kan worden ingezet zowel tijdens als na het bestrijden van een natuurbrand. Het team komt vooral op plekken waar brandweervoertuigen niet kunnen komen. Het principe van de handcrew werd in 2013 overgenomen van Amerika. Het team in Overijssel telt zo'n tachtig brandweermannen- en vrouwen. Theeuwen over de handcrew: "Dat team kan écht een verschil maken."

Documentaires
Het is deze maand een jaar geleden dat zowel de Peel als de Meinweg in vuur en vlam stond. Als gevolg van de brand in de Meinweg werden duizenden inwoners uit Herkenbosch geëvacueerd. L1 maakt een jaar later de balans op van de branden in twee documentaires. Op 11 april om 18:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur is de documentaire over de Meinweg te zien en op 18 april is om 19:00 uur en 21:00 uur op L1 tv de documentaire 'De Peel in Brand' te zien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen