Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio's werken aan oprichting natuurbrandenteam

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 21:37

De zes zuidelijke veiligheidsregio's zijn samen in overleg over het samenstellen van een 'handcrew'. Dat is een team dat gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding.

Sraar Theeuwen, regisseur natuurbrandbeheersing van de brandweer, maakte de plannen bekend in het L1-programma AvondGasten: Bosbranden. Daarin werd teruggekeken op de natuurbranden in de Peel en op de Meinweg, één jaar geleden.

Overijssel
Bij de natuurbranden van april 2020 in de Peel en op de Meinweg werd de hulp ingeroepen van een zogenaamde handcrew, een team dat gespecialiseerd is in de bestrijding van natuurbranden. Er is nu slechts één handcrewteam in Nederland, en dat is gevestigd in Twente-Overijssel. "We zien door de klimaatverandering dat we steeds vaker natuurbranden hebben en dat we zoiets steeds vaker nodig hebben", zegt Theeuwen.

Daarom zijn de zes zuidelijke veiligheidsregio's, waaronder Limburg-Noord en Zuid-Limburg, met elkaar in overleg om zelf zo'n team op te richten. "Op die manier zijn we niet alleen afhankelijk van de handcrew Overijssel, maar kunnen we zelf een team inzetten in de zuidelijke regio's." Volgens Theeuwen is het idee ontstaan na de evaluatie van de natuurbranden. "Dit is een van de leerpunten die we eruit hebben getrokken."

Handcrew
Een handcrew kan worden ingezet zowel tijdens als na het bestrijden van een natuurbrand. Het team komt vooral op plekken waar brandweervoertuigen niet kunnen komen. Het principe van de handcrew werd in 2013 overgenomen van Amerika. Het team in Overijssel telt zo'n tachtig brandweermannen- en vrouwen. Theeuwen over de handcrew: "Dat team kan écht een verschil maken."

Documentaires
Het is deze maand een jaar geleden dat zowel de Peel als de Meinweg in vuur en vlam stond. Als gevolg van de brand in de Meinweg werden duizenden inwoners uit Herkenbosch geëvacueerd. L1 maakt een jaar later de balans op van de branden in twee documentaires. Op 11 april om 18:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur is de documentaire over de Meinweg te zien en op 18 april is om 19:00 uur en 21:00 uur op L1 tv de documentaire 'De Peel in Brand' te zien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen