Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio's werken aan oprichting natuurbrandenteam

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 21:37

De zes zuidelijke veiligheidsregio's zijn samen in overleg over het samenstellen van een 'handcrew'. Dat is een team dat gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding.

Sraar Theeuwen, regisseur natuurbrandbeheersing van de brandweer, maakte de plannen bekend in het L1-programma AvondGasten: Bosbranden. Daarin werd teruggekeken op de natuurbranden in de Peel en op de Meinweg, één jaar geleden.

Overijssel
Bij de natuurbranden van april 2020 in de Peel en op de Meinweg werd de hulp ingeroepen van een zogenaamde handcrew, een team dat gespecialiseerd is in de bestrijding van natuurbranden. Er is nu slechts één handcrewteam in Nederland, en dat is gevestigd in Twente-Overijssel. "We zien door de klimaatverandering dat we steeds vaker natuurbranden hebben en dat we zoiets steeds vaker nodig hebben", zegt Theeuwen.

Daarom zijn de zes zuidelijke veiligheidsregio's, waaronder Limburg-Noord en Zuid-Limburg, met elkaar in overleg om zelf zo'n team op te richten. "Op die manier zijn we niet alleen afhankelijk van de handcrew Overijssel, maar kunnen we zelf een team inzetten in de zuidelijke regio's." Volgens Theeuwen is het idee ontstaan na de evaluatie van de natuurbranden. "Dit is een van de leerpunten die we eruit hebben getrokken."

Handcrew
Een handcrew kan worden ingezet zowel tijdens als na het bestrijden van een natuurbrand. Het team komt vooral op plekken waar brandweervoertuigen niet kunnen komen. Het principe van de handcrew werd in 2013 overgenomen van Amerika. Het team in Overijssel telt zo'n tachtig brandweermannen- en vrouwen. Theeuwen over de handcrew: "Dat team kan écht een verschil maken."

Documentaires
Het is deze maand een jaar geleden dat zowel de Peel als de Meinweg in vuur en vlam stond. Als gevolg van de brand in de Meinweg werden duizenden inwoners uit Herkenbosch geëvacueerd. L1 maakt een jaar later de balans op van de branden in twee documentaires. Op 11 april om 18:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur is de documentaire over de Meinweg te zien en op 18 april is om 19:00 uur en 21:00 uur op L1 tv de documentaire 'De Peel in Brand' te zien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen