Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Veiligheidsregio wist niet van alarmerende studie Tihange

Geplaatst opvrijdag 4 november 2016 - 7:14

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft bij het opstellen van een infobulletin over de risico’s van de kerncentrale Tihange niet gekeken naar een alarmerend rapport van het Oostenrijkse instituut ISR over de Belgische centrale.

Dat verklaart het verschil in inschatting van de risico's. Volgens de Veiligheidsregio valt het allemaal best mee, terwijl ISR spreekt van mogelijke evacuaties van honderdduizenden mensen.

Lees ook: Tegenstrijdige scenario's Tihange roepen vragen op

Ophef
Vlak nadat een paar dagen geleden in Aken de ophefmakende onderzoeksresultaten van het Institut für Sicherheits- und Risikowissenschaften (ISR) werd gepresenteerd, stuurde de Veiligheidsregio een bulletin rond waarin staat dat de risico’s voor de gezondheid waarschijnlijk beperkt blijven. Dat bulletin was geschreven voordat het ISR-rapport werd gepresenteerd.

Pillen
Grof samengevat: evacuatie of schuilen is vanwege de afstand niet nodig, jodiumtabletten wel. Daardoor leek het alsof de Veiligheidsregio de conclusies van ISR niet onderschrijft, maar de werkelijkheid is dat het rapport van ISR niet bij de Veiligheidsregio bekend was.

Rampenplan
Desondanks gaat de Veiligheidsregio het rampenplan voor een eventuele capaciteit niet aanpassen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming ANVS in Den Haag. Die buigt zich nog over het ISR-rapport.

Kijk hier voor eerdere berichten over de kerncentrale van Tihange

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tegenstrijdige scenario's Tihange-ramp roepen vragen op
Kernramp-jodiumtabletten in september verspreid
Protest bij besloten bijeenkomst Tihange
Limburgs Kamerlid: 'Bijeenkomst Tihange moet openbaar'
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen