Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio vervangt bomen tegen bosbranden

Geplaatst opwoensdag 10 maart 2021 - 13:18

Om de kans op schade bij natuurbranden in Noord-Limburg te verkleinen, worden de komende tijd brandgevaarlijke bomen in natuurgebieden gekapt en vervangen door een minder brandbaar soort.

Naaldbomen worden daarbij vervangen door loofbomen. Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft natuurbeheerders gevraagd deze klus op zich te nemen.

Compartimenten
Door de bomen op strategische plekken te kappen en te vervangen, wordt het bos opgedeeld in compartimenten. Als binnen zo’n compartiment brand uitbreekt, zullen de nieuwe, minder brandbare bomen als een soort muur dienen tussen de brand en de rest van het bos.

Wegen
Overigens is het niet overal nodig om bomen te kappen. Verharde wegen of overgangen naar gras- of akkerland dienen ook als grens waar de brand op natuurlijke wijze wordt gestopt.

Meinweg en Maasduinen
Zowel in natuurgebied De Meinweg als de Maasduinen-Noord, -Midden en Zuid worden de natuurlijke stoplijnen de komende vier jaar aangeplant. Om al deze zomer bosbranden beter de baas te kunnen, is afgelopen weekend de kelder van het voormalige waterpompstation van WML in De Meinweg gevuld met 400 m3 (400.000 liter) water, zodat de brandweer in geval van nood direct kan beschikken over bluswater. Samen met Defensie is ook gekeken naar geschikte waterinname punten voor helikopters.

Lees ook: Meinweg beter voorbereid op bosbranden

Plan
Het vervangen van de bomen en het vullen van het waterpompstation met bluswater is onderdeel van een groter plan van Veiligheidsregio Limburg-Noord op het gebied van natuur- en bosbrandbeheersing. In april 2020 woedde er dagenlang een grote bosbrand in natuurgebied De Meinweg in Herkenbosch. Daar ging toen 200 hectare bos verloren.

5G
In het plan voor de komende jaren zijn ondertussen negentien extra waterinnamepunten voor de brandweer gerealiseerd. Ook worden de mogelijkheden voor 5G-verbinding in natuurgebieden bekeken zodat branden sneller, zonder hinder van een haperende telefoonverbinding, per mobiele telefoon gemeld kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen