Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio: 'Scenario's waterveiligheid bijstellen'

Geplaatst opzondag 18 juli 2021 - 19:56

Er was geen rekening gehouden in de scenario's van waterveiligheid dat er meer water dan tijdens de watersnoodramp in 1995 door de Maas zou stromen.

Dat zei Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord tijdens een persconferentie. "Dat leert ons dat onze scenario's in het kader van waterveiligheid moeten worden bijgesteld."

Adem in
De piek is in het overgrote deel van Limburg al geweest. "Maar in de drie noordelijke gemeentes Mook en Middelaar, Bergen en Gennep houden mensen nog hun adem in", zegt Scholten. "In Gennep en Mook en Middelaar zijn geen risicogebieden of gebieden waar evacuaties hebben plaatsgevonden. Evacuaties hebben met name in Bergen plaatsgevonden. Daar is sprake van het plateau hoogwater." De watermassa verlaat volgens de veiligheidsregio maandagmiddag de provincie.

Oog van naald
Scholten denkt dat Noord- en Midden-Limburg door het oog van de naald is gekropen. "Ik vrees het wel, ook dankzij de inzet van vrijwilligers, militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap die meegewerkt hebben de zwakke plekken te versterken."

Toch is hij er nog niet helemaal gerust op. "Je bent pas helemaal opgelucht als maandagmiddag de waterplas richting mijn collega Hubert Bruls in Nijmegen vertrekt. Het is nu nog goed uitkijken en niet verslappen qua aandacht."

Lees ook: Duizenden Venlonaren kunnen eindelijk terug naar huis

Volgens de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is er overigens 'erg veel zelfredzaamheid onder de mensen'. "Van de 10.000 Venlonaren die geëvacueerd kunnen zijn, heeft niemand op een veldbedje in de sporthal hoeven slapen. We hebben 68 mensen opgevangen in hotels. De rest heeft een plek gevonden bij familie, kennis en vrienden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen