Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsregio Limburg-Noord schaalt verder af

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 15:04

De Veiligheidsregio Limburg-Noord is verder afgeschaald na de watersnood van afgelopen week. De Veiligheidsregio is teruggeschakeld van GRIP 2 naar GRIP 0.

Woensdag schakelde de Veiligheidsregio al terug van GRIP 4 naar naar GRIP 2.

Watersnood
Afgelopen donderdag besloot de de Veiligheidsregio vanwege het stijgende water in de Maas op te schalen naar GRIP 4. Vanaf dat moment had de voorzitter van de Veiligheidsregio, Antoin Scholten, de leiding omdat de ramp de gemeentegrenzen oversteeg. Dinsdagavond werd na overleg besloten dat het water genoeg was gezakt om af te schalen naar GRIP 2. Vanaf dat moment lag de leiding bij de baas van de brandweer of de politie.

Door verder af te schalen naar GRIP 0 is er geen gecoördineerde inzet meer van de hulpdiensten, wat wil zeggen dat de normale dagelijkse werkwijze weer van toepassing is in Noord- en Midden-Limburg. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg schaalde dinsdag al af naar GRIP 0. Alle betrokken organisaties in de Veiligheidsregio blijven wel betrokken om nazorg te leveren waar dat nodig is.

GRIP
GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentsbestrijdings Procedure. Aan de hand van het niveau van een GRIP wordt beoordeeld hoe de coördinatie tussen de hulpdiensten verloopt. GRIP 4 behoort tot de hoogste GRIP-fasen. In totaliteit zijn er zes GRIP-fasen. De hoogste fase is GRIP-rijk.

Noodsituatie
Dinsdagavond maakte Antoin Scholten bekend dat de noodsituatie in Noord- en Midden-Limburg voorbij is. Daarnaast werden ook alle noodverordeningen ingetrokken. Wel zijn er nog zeven plekken in het noorden van de provincie waar het verboden is om de dijken betreden. De dijken moeten of nog worden gecontroleerd of zijn niet stevig genoeg.

Lees ook: Noodverordeningen Veiligheidsregio Limburg-Noord opgeheven

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen