Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsoverleg vanwege mogelijke storm tijdens carnaval

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 17:38

De veiligheidsregio en Limburgse burgemeesters gaan overleggen over maatregelen bij carnavalsoptochten vanwege het voorspelde weer tijdens de vastelaovesdagen.

Dat zegt Raymond Vlecken, burgemeester van Landgraaf en president van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. "We hopen dat de optochten doorgaan, maar veiligheid staat voorop"

Verwachtingen
De weersverwachtingen voor het vastelaovesweekend in Limburg zijn vooralsnog niet rooskleurig. Met name carnavalszondag is er volgens Meteo Limburg mogelijk stevige wind, met kans op windstoten van 75 kilometer per uur.

Ramp
Vlecken zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen en binnenkort in overleg te gaan met andere burgemeesters en de veiligheidsregio. "Dergelijke harde windstoten zouden natuurlijk gevaarlijk kunnen zijn tijdens optochten met grote wagens zoals in Heerlen, Sittard en Weert. Het zou een ramp zijn als we verstrekkende maatregelen moeten nemen, maar we kunnen natuurlijk geen enkel risico lopen."

Vastelaovesgek
De beide Limburgse veiligheidsregio's adviseren de burgemeesters. "De veiligheidsregio's staan in nauw contact met de gemeenten. Er zijn genoeg burgemeesters vasteloavesgek om het weer te trotseren, maar wellicht moeten er toch vervelende keuzes gemaakt worden", aldus Vlecken.

Niet afwachten
De burgervader beseft dat het lastige afwegingen zijn. "Dat weet ik natuurlijk ook door evenementen als Pinkpop," stelt Vlecken. "Je blaast niet zomaar een groot evenement als Pinkpop of een carnavalsoptocht af, maar je kan ook niet afwachten en niks doen. Daarom ga ik het gesprek aan met mijn collega's."

Bekijk hier het weerbericht op de 1Limburg-weerpagina

Vroeg
Het is nog te vroeg om nu al definitieve conclusies te trekken. De verwachtingen kunnen nog worden bijgesteld, maar vooralsnog ligt er volgens Meteo Limburg een piek rond de 75 km/uur. Dat zou het derde weekend zijn met forse wind, naar de stormen Dennis en Ciara.

Scenario's
"Dus nu moeten we verschillende scenario's bekijken," zegt Vlecken. "Stel dat het zo hard gaat waaien en er is een incident, dan moet je een slachtoffer of nabestaande wel kunnen uitleggen welke afwegingen je hebt gemaakt. Natuurlijk zullen de verwachtingen de komende dagen nog worden bijgesteld, mogelijk naar beneden. Maar na dit soort signalen moet je in ieder geval al overleggen. In de loop van de week gaan we dan kijken of er maatregelen moeten worden genomen."

Lees ook: Storm Dennis: brandweer krijgt bijna 100 meldingen

Afgelast
Afgelopen zondag werden al verschillende carnavalsoptochten afgelast vanwege storm Dennis. Die storm ging gepaard met windstoten rond 90 km/uur. Optochten die zondag door de straten van Sittard, Stein, Heksenberg en Genhout zouden trekken, werden afgelast. Bij de hulpdiensten kwamen ongeveer 100 meldingen van stormschade binnen.

Kijk voor meer vastelaovesnieuws op L11Alaaf

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen