Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsmaatregelen kunnen einde kerstmarkt betekenen

Geplaatst opdonderdag 21 december 2017 - 15:18

Veel nieuwe veiligheidsmaatregelen kunnen het einde betekenen van de kerstmarkten in de Valkenburgse grotten.

Volgens Nicole Ploeger van de Fluweelengrot zijn er momenteel ruim tweehonderd veiligheidsvoorschriften waaraan de organisatie moet voldoen.

Lees ook: Veiligheidsexperts: 'Kerstgrot Valkenburg levensgevaarlijk'

Rendabel
"In het geval dat wij verplicht worden om een extra nooduitgang uit te kappen, moet je gaan rekenen of het nog rendabel blijft. Er is in twintig jaar kerstgrot-traditie veel veranderd", aldus Ploeger. "Bezoekers komen met name tijdens het weekend massaal naar de Gemeentegrot en de Fluweelengrot om de kerstsfeer te proeven. Doordeweeks lopen er bij ons soms meer beveiligers rond dan toeristen", zegt ze.

Bezoekers
Sinds twee jaar lopen er ook brandwachten tussen het publiek op de kerstmarkt. Sommige bezoekers vinden het een enge gedachte dat, volgens experts, de grotten brandgevaarlijk zijn, zeker wanneer het er druk is. Andere bezoekers zeggen dat het 'typisch Nederlands' is om alles in regels en voorschriften te gieten.

Lees ook: Valkenburg wil 'levensgevaarlijke' kerstgrot veiliger maken

Stands
Bij iedere stand staan brandblussers, terwijl producten, doeken en lakens zijn geïmpregneerd. Een bedrijf is verantwoordelijk voor alle bekabeling en standhouders mogen geen eigen waterkoker aansluiten om een kopje koffie of thee te zetten.

Luchtvochtigheid
Volgens een standhouder die voor het zevende jaar op rij zijn kerstspulletjes in de Fluweelengrot verkoopt, kan hij kartonnen verpakkingen zelfs na één dag weggooien door de hoge luchtvochtigheid in het gangenstelsel. Begrip voor de veiligheidsvoorschriften heeft de man wel, maar hij vraagt zich wel af aan welke eisen hij volgend jaar nog meer moet voldoen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen