Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Veiligheid 'levensgevaarlijke' kerstgrotten verbeterd

Geplaatst opdonderdag 15 november 2018 - 14:22

De veiligheidssituatie in de Valkenburgse kerstgrotten is verbeterd na de stevige kritiek van vorig jaar.

Drie veiligheidsdeskundigen hebben samen met de brandweer onderzoek gedaan naar de veiligheid in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, die vorig jaar samen bijna 300.000 bezoekers te verwerken kregen.

Levensgevaarlijk
Vorig jaren meldden twee experts dat de grotten levensgevaarlijk zijn. "Als er brand uitbreekt vallen er veel slachtoffers", concludeerden de veiligheidsexperts. "Het zijn hele smalle, lage grotten. Bij brand krijg je rook en die rook zorgt ervoor dat mensen heel snel bedwelmd raken omdat ze niet tijdig kunnen vluchten vanwege te lange gangen."

Led
Naar aanleiding van dat onderzoek gelden dit jaar aanvullende voorschriften met als doel om brand en rook te voorkomen. De opslagruimtes zijn afgescheiden met brandwerende wanden en in die ruimtes is iedere vorm van elektriciteit verboden. In de grotten wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van led-verlichting.

Ruimte
Ook de ruimtes tussen kramen zijn groter gemaakt en met de indeling van de kramen is rekening gehouden met de brandbaarheid van de koopwaar. Zo zal er aan weerszijden van een kraam met brandbaar materiaal zoals kleding, kramen staan met minder brandbare spullen.

Veiligheidspersoneel
In de Fluweelengrot is een nieuwe nooduitgang gemaakt en de Gemeentegrot heeft nu een opvangruimte voor bezoekers. Tijdens de openingsuren van de grotten is een team van dertig personen aan veiligheidspersoneel aanwezig om snel in te kunnen grijpen.

Drukte
Rondom de grotten zijn maatregelen genomen om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Op de Daalhemerweg is een barrière geplaatst zodat wachtenden voor de Fluweelengrot niet op de weg terechtkomen. De Daalhemerweg wordt tijdens grote drukte in één richting afgesloten. Datzelfde geldt ook voor de Cauberg.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen