Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid 'levensgevaarlijke' kerstgrotten verbeterd

Geplaatst opdonderdag 15 november 2018 - 14:22

De veiligheidssituatie in de Valkenburgse kerstgrotten is verbeterd na de stevige kritiek van vorig jaar.

Drie veiligheidsdeskundigen hebben samen met de brandweer onderzoek gedaan naar de veiligheid in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, die vorig jaar samen bijna 300.000 bezoekers te verwerken kregen.

Levensgevaarlijk
Vorig jaren meldden twee experts dat de grotten levensgevaarlijk zijn. "Als er brand uitbreekt vallen er veel slachtoffers", concludeerden de veiligheidsexperts. "Het zijn hele smalle, lage grotten. Bij brand krijg je rook en die rook zorgt ervoor dat mensen heel snel bedwelmd raken omdat ze niet tijdig kunnen vluchten vanwege te lange gangen."

Led
Naar aanleiding van dat onderzoek gelden dit jaar aanvullende voorschriften met als doel om brand en rook te voorkomen. De opslagruimtes zijn afgescheiden met brandwerende wanden en in die ruimtes is iedere vorm van elektriciteit verboden. In de grotten wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van led-verlichting.

Ruimte
Ook de ruimtes tussen kramen zijn groter gemaakt en met de indeling van de kramen is rekening gehouden met de brandbaarheid van de koopwaar. Zo zal er aan weerszijden van een kraam met brandbaar materiaal zoals kleding, kramen staan met minder brandbare spullen.

Veiligheidspersoneel
In de Fluweelengrot is een nieuwe nooduitgang gemaakt en de Gemeentegrot heeft nu een opvangruimte voor bezoekers. Tijdens de openingsuren van de grotten is een team van dertig personen aan veiligheidspersoneel aanwezig om snel in te kunnen grijpen.

Drukte
Rondom de grotten zijn maatregelen genomen om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Op de Daalhemerweg is een barrière geplaatst zodat wachtenden voor de Fluweelengrot niet op de weg terechtkomen. De Daalhemerweg wordt tijdens grote drukte in één richting afgesloten. Datzelfde geldt ook voor de Cauberg.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen