Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veiligheid Fortuna-Utrecht volstrekt onverantwoord'

Geplaatst opzaterdag 1 september 2018 - 19:51

De gezamenlijke politievakbonden vinden het volstrekt onverantwoord dat de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard- FC Utrecht zaterdagavond in Sittard zonder politiebegeleiding toch doorgaat.

Van de belofte van burgemeester Sjraar Cox om alle losliggende bouwmaterialen op te ruimen is volgens een verontwaardigde Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP weinig waar gemaakt. De Nederlandse Politiebond sluit zich daar bij aan.

Stoeptegels en fietsenrekken
"De burgemeester doet alsof alles is opgeruimd, maar als ik zie wat hier nog allemaal ligt, dan maak ik mij grote zorgen voor de rest van de avond", zo laat hij weten aan 1Limburg. Op foto's is onder meer te zien dat vlakbij het stadion nog stapels met stoeptegels liggen. Ook staan er losse fietsenrekken, waarmee bijvoorbeeld eenvoudig geïmproviseerde barricades kunnen worden opgeworpen.

Lees ook: Burgemeester Cox: Fortuna-Utrecht gaat door

Losliggende fietsenrekken bij het Fortuna-stadion, voor de wedstrijd Fortuna Sittard - FC Utrecht
Foto: Frank Kuiper

Protest na rellen
Bij de wedstrijd is geen politie aanwezig, uit protest voor een betere cao. De wedstrijd in Sittard is door de politievakbonden uitgekozen omdat bij dat stadion twee weken geleden agenten gewond raakten bij rellen na de wedstrijd tegen PSV. Agenten werden toen bekogeld met losliggende stenen en ander materiaal van de bouwplaatsen rond het stadion.

Particuliere beveiliging
Burgemeester Sjraar Cox heeft ondanks de politie-actie toch groen licht gegeven voor de wedstrijd. Hij vond dat met particuliere beveiliging en het opruimen van de bouwplaatsen rond het stadion de veiligheid voldoende gewaarborgd zou zijn, al vroeg hij vorige week nog om extra politie-inzet voor de wedstrijd van zaterdagavond.

Grote zorgen
Daar is de politievakbond het dus niet mee eens. "Los van het feit dat wij actie voeren, het is volstrekt onverantwoord wat hier gebeurt", aldus Van de Kamp. "Wij hebben een actiebijeenkomst op enige afstand van het stadion, en we maken ons grote zorgen over wat hier vanavond kan gebeuren."

Lees ook: Fortuna over maatregelen: opbrengsten groter dan kosten

Druk
De politiebonden vinden dat de Cox de politie op een onverantwoorde manier onder druk probeert te zetten door de wedstrijd toch door te laten gaan. "Als het escaleert dan komen wij, dat weet de burgemeester ook", zegt Van de Kamp.

Reactie
Burgemeester Cox zelf heeft wel alle vertrouwen in de veiligheid rond de wedstrijd: "Dat is nu precies de reden dat ik in het stadion aanwezig ben." Volgens hem is in de middag voor de wedstrijd alles gecontroleerd, en hebben alle partijen geconcludeerd dat de omgeving veilig was voor de wedstrijd.

Begrip
Overigens voegt Cox daar in een reactie naar de politiebonden aan toe dat hij begrip heeft voor hun acties: "Ook ik vind dat er een uitbreiding van de politiecapaciteit noodzakelijk is, en dat gezien de zwaarte van het werk een inkomensverhoging gewenst is."

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen