Overslaan en naar de inhoud gaan

Veertien jaar cel voor dodelijke schietpartij na bendeoorlog

Geplaatst opmaandag 30 december 2019 - 13:54

De rechter heeft Jonathan B. (24) en Gianni Q. (22) veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk veertien en twaalf jaar voor de doodslag op Ömer Köksal (22).

Hij mengde zich op 1 november 2017 in een bendeoorlog in Blerick en werd daarbij doodgeschoten door Gianni.

Lees ook: Twintig jaar cel geëist voor moord op Ömer Köksal

Drugsoorlog in Blerick
Op die bewuste dag in december bereikte een drugsoorlog tussen een bende uit de Randstad en een groep uit Blerick zijn kookpunt. Köksal was voor zover bekend niet betrokken bij één van de bendes of de drugshandel, maar kwam op voor aanwezige vrienden.

Trekker overgehaald
Dat resulteerde in een knokpartij op de Diependijkstraat en later op de Nieuwborgstraat. Daar haalde de Amsterdamse Gianni uiteindelijk de trekker over van een pistool dat hem door Rotterdammer Jonathan was aangereikt. Die laatste wordt ook gezien als leider van de Randstad-groep en aanstichter van de ruzies die dag. Gianni zou ook onderdeel uitmaken van dat gezelschap.

Lees ook: Moordverdachte zaak Köksal: 'Ga voor doodslag, minder cel'

Twintig jaar cel
Justitie achtte beide twintigers even strafbaar. Gianni heeft weliswaar geschoten, maar zonder inmenging van Jonathan was het volgens justitie nooit zover gekomen. Justitie zette in op moord. Daarom eiste de officier van justitie tegen beide verdachten twintig jaar cel.

Geen vooropgezet plan
Daar gaat de rechtbank niet in mee; volgens de rechter kan niet worden aangetoond dat beide mannen een vooropgezet plan hadden om Köksal dood te schieten. Toen de rechter zei dat hij geen moord, maar doodslag zou vonnissen, liepen de zus en moeder van Köksal geëmotioneerd de rechtszaal uit. "Dit is dus de Nederlandse staat", sisten zij.

Oprechte spijtbetuiging
In het vonnis van Gianni heeft de rechter onder meer meegewogen dat hij oprecht spijt heeft betuigd. Die houding levert hem een kleine strafkorting op. Jonathan heeft volgens de rechter vooral een slachtofferrol gespeeld, iets dat hem niet ten goede komt. Ook zijn forse strafblad spreekt niet in zijn voordeel. Overigens houdt de rechter ook rekening met het feit dat de Blerickse drugsbende zich niet onbetuigd heeft gelaten in de conflicten van die dag.

De schadeclaim van bijna twee ton die nabestaanden hebben ingediend, wordt op een later moment besproken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen