Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel winkels openen deuren zaterdag, lockdown of niet

Geplaatst opdinsdag 11 januari 2022 - 20:04

In opvolging van Sittard en Roermond openen winkeliers zaterdag hun deuren op verschillende plekken in Limburg, lockdown of niet. De financiële nood is hoog zeggen ondernemers, die het niet eens zijn met de coronamaatregelen en hun klanten de grens zien oversteken.

Tijdens de coronapersconferentie vrijdag wordt bekend of de lockdown verlengd wordt. “Ongeacht de uitkomst, we gaan de dag erna toch gewoon open om 10:00 uur”, vertelt Harold Gubbels, initiatiefnemer van de actie in Geleen. Ondernemers in onder andere Echt, Valkenburg, Venlo, Geleen en Kerkrade sluiten zich hierbij aan.

Lees ook: Winkels in Geleen gaan zaterdag open, lockdown of niet

Veel steun
In Geleen schat Gubbels dat meer dan 90 procent van de ondernemers meedoet. "Ik had gister collega's die de tranen in de ogen hadden staan. Al het geld gaat naar Duitsland en België, net over de grens. We gaan open, het kan niet anders.” Ondernemersvereniging Venlostad verwacht een levendige binnenstad zaterdag. "Hoeveel winkeliers de deuren openen weet ik niet, maar er is heel veel animo. Dat zeker", vertelt voorzitter Erik Manders.

Markt mag wel
In Venlo gaan winkeliers ook hun waren verkopen in een kraampje, omdat markten dat ook mogen. "We zoeken nadrukkelijk deze grens op, omdat we het gewoon scheef geregeld vinden", vertelt Manders.

Lees ook: Ook winkels Venlo zaterdag uit protest open

Roermond en Echt
Ook winkeliers in Roermond bespreken woensdagochtend de mogelijkheid om gezamenlijk hun winkels te openen. Even verderop, in Echt, was er dinsdag al protest. Daar stonden winkeliers letterlijk in hun hempie buiten in de kou. "We voelen ons ook door Den Haag in ons hempie gezet", vertelt Tanja Zeelen, eigenaresse van een modezaak.

Winkeliers in Echt voelen zich 'in hun hempie gezet' door Den Haag:

Video: Tack88

Kerkrade en Valkenburg
Zaterdag opent ze ook de deuren, net als twee winkels in Kerkrade. Op sociale media zeggen Tuincentrum de Locht en kinder- en dameskledingwinkel Eef in Spekholzerheide dat ze opengaan. In hartje Valkenburg kun je zaterdag ook shoppen bij modezaak Anita’s Style Fashion.

Gemeentes wachten af
De meeste gemeentes geven nog geen commentaar op de plannen van de ondernemers en wachten de coronapersconferentie af. Een woordvoerder van de gemeente Venlo verwacht wel dat de plannen woensdag besproken worden tijdens een coronaoverleg met ondernemers. Venlostad schuift dan ook aan en gooit een balletje op over de mogelijkheid van permanente fysieke marktkramen op meerdere pleinen in de stad.

Echt heeft begrip
De gemeente Echt-Susteren begrijpt dat ondernemers het water aan de lippen staat. "Vooral omdat de verschillen in regels bij de buurlanden voor onbegrip en frustratie zorgt. We zitten hier in het smalste stukje Nederland en zien dat mensen de grens oversteken", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Hij heeft nog niks gehoord van protestplannen in Echt-Susteren. "Maar we hebben landelijke regelgeving na te leven. Als winkels opengaan terwijl de lockdown is verlengd, moeten we deze handhaven."

Geen handhaving
Afgelopen zaterdag opende winkeliers in Sittard en Roermond ook al hun deuren als protest tegen de lockdown. Zij zijn toen aangesproken op hun gedrag, maar hebben geen officiële waarschuwing gekregen. Ook zijn er geen boetes uitgedeeld. De meeste winkeliers verwachten ook komende zaterdag weinig weerstand. "In Venlo krijgen ze een kop koffie van ons", vertelt Manders.

Lees ook: Meerdere winkels open uit protest tegen coronamaatregelen

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen