Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel vragen over opvang Afghanen in Schinnen

Geplaatst opmaandag 1 november 2021 - 20:28

In Schinnen leven nog veel vragen over de opvang van 450 voornamelijk Afghaanse asielzoekers op het USAG-terrein, de voormalige Amerikaanse legerbasis.

Maandag was er een inloopbijeenkomst voor omwonenden, die door tientallen inwoners werd bezocht. Sommigen waren kritisch, anderen kwamen juist hulp aanbieden.

Afghanen
Vanaf volgende week maandag worden op het terrein maximaal 450 met name Afghaanse vluchtelingen opgevangen. In eerste instantie is dat voor twaalf maanden. Als het langer nodig is, zal het COA weer in gesprek gaan met de gemeente. "Er is geen eenzijdige optie om het te verlengen. Als het verzoek er komt, zal ik opnieuw naar de politiek moeten", verklaart burgemeester Eric Geurts van de gemeente Beekdaelen.

Lees ook: Vluchtelingen vanaf november in Schinnen: 'Nood is hoog'

Voorbereidingen
Op het kampement vlak langs de spoorbaan en A76 zijn alle voorzieningen aanwezig. Het leefgebied is hermetisch afgesloten en beveiligd. De bewoners hoeven in principe niet van het terrein af, ze kunnen er alles doen, ook sporten. Toch mogen ze volgens het COA van 's morgens vroeg tot 's avonds laat het gebied verlaten. "We kunnen ze niet tegenhouden, al verwacht ik dat het mee zal vallen. Zo krijgen ze van ons geen financiële middelen", zegt locatiemanager Leon Giezenaar namens het COA.

Paviljoens
Sinds vorige week zijn de voorbereidingen aan de gang. Zo worden er op enkele grote parkeerplaatsen paviljoens geplaatst waarin de mensen worden opgevangen. De gebouwen en kantoren eromheen zijn bedoeld voor medewerkers van het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De mensen kunnen maar op één plek van het terrein af, dat is aan de kant van Schinnen. Daarmee wordt voorkomen dat er een toeloop komt van het AZC in Sweikhuizen. De toegang aan die kant van het terrein is gesloten.

Kritisch
Van de inwoners die maandag naar de bijeenkomst in het gemeentehuis kwamen, waren er een aantal kritisch. "Je ziet toch dat het op veel andere plekken niet altijd goed gaat, dus daar maak ik me wel zorgen over. Maar ik hoop uiteraard dat het goed gaat en dan zijn die mensen gewoon welkom", zegt een van de bezoekers. Een vrouw zet vraagtekens bij de opvang. "Zijn dat echt allemaal tolken die daar werkten?", vraagt ze zich af. Ze gaat vaak wandelen in het gebied langs de Geleenbeek. Medewerkers van het COA proberen haar gerust te stellen.

Vrijwilligers
Terwijl sommige mensen bezorgd zijn, zijn er ook bezoekers aanwezig die juist willen helpen. Een man wil zich aanmelden als vrijwilliger. Burgemeester Geurts hoort beide kanten van het verhaal. "Er zijn bezorgde geluiden, al is er geen sprake van grote protesten, wat we elders wel eens zien. Maar je ziet ook dat allerlei mensen zich melden, zo wil de pastoor van Schinnen ook iets betekenen voor die mensen. Dat is mooi om te horen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen