Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel vragen en weinig antwoorden over stroomuitval MUMC+

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 17:08

Na een stroomstoring in het Maastricht UMC+ zijn vorige week twee patiënten die aan de beademing lagen overleden. Door de storing viel de zuurstofvoorziening uit en dat was mogelijk fataal voor twee mannen van 76 jaar en 67 jaar uit Maastricht. Enkele vragen en antwoorden.

Wat weten we over dit zuurstofapparaat?
Het gaat om een zogenaamde Optiflow. Het apparaat levert extra zuurstof voor ernstig zieke patiënten die op een longafdeling liggen of op de Intensive Care. Door middel van twee slangetjes in de neus komt de zuurstof binnen terwijl de patiënt ademhaalt. Het is een apparaat dat zuurstof met veel kracht in je neus pompt.

Praten tijdens de behandeling wordt afgeraden, maar eten en drinken is wel mogelijk. Volgens de leverancier moet het apparaat op het gewone stroomnetwerk worden aangesloten. Als het apparaat geen stroom meer krijgt, geeft het gedurende twee minuten een geluidssignaal af en dan houdt het er mee op. Wordt binnen die twee minuten de stroom weer opgestart, dan wordt ook het apparaat weer opgestart. Een onderbreking heeft direct invloed op de behandeling.

Er was sprake van een stoomstoring. Waarom ging er geen groot alarm af of werd een noodstroomvoorziening in werking gesteld?
Dat blijft de grote vraag. Volgens het ziekenhuis ging het om een plaatselijke en tijdelijke onderbreking van de energievoorziening in een zuil op een longafdeling. Dat gebeurde zonder dat er een alarm afging of het noodaggregaat automatisch in werking trad. Uit onderzoek moet blijken hoe dat komt en of dit voorkomen had kunnen worden.

Is dit domme pech of valt het medisch personeel iets te verwijten?
Ook dat wordt uitgebreid door het ziekenhuis onderzocht. Buiten het alarm van het apparaat zelf hebben patiënten een noodknop om hulp in te roepen. Is dat gebeurd? Vaak zijn monitoren van patiënten ook nog aangesloten op een centrale post. Was dat het geval en zo ja, is daar iets verkeerd gegaan? Het zijn allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kijkt over de schouders van het MUMC+ mee en ook het Openbaar Ministerie wacht eerst die uitkomsten van het onderzoek af. Volgens justitie is er inmiddels een externe onderzoekscommissie ingeschakeld. "Afhankelijk van de resultaten van het extern onderzoek en de bevindingen van de inspectie kan het Openbaar Ministerie een rol vervullen." Grote vraag blijft of alle technische alarmsignalen hebben gewerkt en of het personeel die nacht wel professioneel heeft gehandeld. Dat weten we nu nog niet.

Hoe staat het met de nabestaanden?
Die hebben heel veel vragen en weinig antwoorden. Ze hebben inmiddels contact gezocht met een letselschadekantoor. De nabestaanden willen vooral dat de waarheid boven tafel komt. Als ze de indruk krijgen dat er te veel fouten zijn gemaakt door het MUMC+ dan overwegen ze aangifte te doen bij de politie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen