Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel vragen en weinig antwoorden over stroomuitval MUMC+

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 17:08

Na een stroomstoring in het Maastricht UMC+ zijn vorige week twee patiënten die aan de beademing lagen overleden. Door de storing viel de zuurstofvoorziening uit en dat was mogelijk fataal voor twee mannen van 76 jaar en 67 jaar uit Maastricht. Enkele vragen en antwoorden.

Wat weten we over dit zuurstofapparaat?
Het gaat om een zogenaamde Optiflow. Het apparaat levert extra zuurstof voor ernstig zieke patiënten die op een longafdeling liggen of op de Intensive Care. Door middel van twee slangetjes in de neus komt de zuurstof binnen terwijl de patiënt ademhaalt. Het is een apparaat dat zuurstof met veel kracht in je neus pompt.

Praten tijdens de behandeling wordt afgeraden, maar eten en drinken is wel mogelijk. Volgens de leverancier moet het apparaat op het gewone stroomnetwerk worden aangesloten. Als het apparaat geen stroom meer krijgt, geeft het gedurende twee minuten een geluidssignaal af en dan houdt het er mee op. Wordt binnen die twee minuten de stroom weer opgestart, dan wordt ook het apparaat weer opgestart. Een onderbreking heeft direct invloed op de behandeling.

Er was sprake van een stoomstoring. Waarom ging er geen groot alarm af of werd een noodstroomvoorziening in werking gesteld?
Dat blijft de grote vraag. Volgens het ziekenhuis ging het om een plaatselijke en tijdelijke onderbreking van de energievoorziening in een zuil op een longafdeling. Dat gebeurde zonder dat er een alarm afging of het noodaggregaat automatisch in werking trad. Uit onderzoek moet blijken hoe dat komt en of dit voorkomen had kunnen worden.

Is dit domme pech of valt het medisch personeel iets te verwijten?
Ook dat wordt uitgebreid door het ziekenhuis onderzocht. Buiten het alarm van het apparaat zelf hebben patiënten een noodknop om hulp in te roepen. Is dat gebeurd? Vaak zijn monitoren van patiënten ook nog aangesloten op een centrale post. Was dat het geval en zo ja, is daar iets verkeerd gegaan? Het zijn allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kijkt over de schouders van het MUMC+ mee en ook het Openbaar Ministerie wacht eerst die uitkomsten van het onderzoek af. Volgens justitie is er inmiddels een externe onderzoekscommissie ingeschakeld. "Afhankelijk van de resultaten van het extern onderzoek en de bevindingen van de inspectie kan het Openbaar Ministerie een rol vervullen." Grote vraag blijft of alle technische alarmsignalen hebben gewerkt en of het personeel die nacht wel professioneel heeft gehandeld. Dat weten we nu nog niet.

Hoe staat het met de nabestaanden?
Die hebben heel veel vragen en weinig antwoorden. Ze hebben inmiddels contact gezocht met een letselschadekantoor. De nabestaanden willen vooral dat de waarheid boven tafel komt. Als ze de indruk krijgen dat er te veel fouten zijn gemaakt door het MUMC+ dan overwegen ze aangifte te doen bij de politie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen