Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel vennen zonder water na aanhoudende droogte

Geplaatst opzondag 22 september 2019 - 9:00

De aanhoudende droogte in onze provincie leidt tot steeds meer schade aan de natuur. Een groot aantal vennen in de buurt van Maasduinen en de Peel zijn drooggevallen.

En dus lijkt het erop dat er komende winter niet geschaatst kan worden op de Banen in Nederweert. Het gaat onder meer om de Castenrayse Vennen, Schuitwater, Zevenboomsven, de Schadijkse Vennen, Ravenvennen, Landgoed Arcen, Kaldenbroek en de Banen in Nederweert. Die zijn allemaal drooggevallen.

Schaatsbaan
Vooral De Banen is een bijzondere locatie. Het is steevast de eerst plek in de winter waar in Limburg geschaatst kan worden, vaak al na enkele dagen strenge vorst. In het ven staat gemiddeld maar een halve meter water, maar nu lijkt de Banen meer op een dorre vlakte met grote scheuren in de bodem als gevolg van de droogte. Vissen zijn gestorven en de waterinsecten verdwenen en daarom zijn ook honderden watervogels vertrokken naar vennen in de buurt waar wel nog water staat.

Regen
Volgens ijsmeester Louis Leenen moet het nu wekenlang gaan regenen, want anders kan er komende winter echt niet geschaatst worden. “Dit doet pijn, niet alleen voor mij, maar voor iedereen die wil schaatsen. Het is de natuur, maar hopelijk herstelt die zich. Want nu lijkt het wel een woestijn hier.”

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen