Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel steun voor Limburgs grasbedrijf na WK-weigering

Geplaatst opwoensdag 10 maart 2021 - 10:35

Hendriks Graszoden in Heythuysen wordt bedolven met steunreacties na het besluit van het bedrijf om geen graszoden te leveren voor het WK in Qatar.

De slechte mensenrechtensituatie in het land is een van de reden van het bedrijf om af te zien van de lucratieve WK-order. Het besluit van Hendriks kan op veel goedkeuring rekening van het publiek, zo is te lezen op sociale media.

Lees ook: Bedrijf schrikt van Qatar: geen Limburgs gras op WK

Ethisch verantwoord ondernemen
Onder meer op Twitter reageren vele tientallen mensen op het nieuws dat het bedrijf uit Heythuysen besloten heeft om geen graszoden te leveren aan de organisatie van het WK. 'Respect voor dit bedrijf', schrijft een Twitteraard. 'Hulde voor dit bedrijf', reageert een ander. Volgens een aantal lezers laat Hendriks met dit besluit zien dat ethisch verantwoord ondernemen wel degelijk mogelijk is.

Traditie
Het bedrijf breekt door af te zien van het WK met een jarenlange traditie, want het is een trouwe leverancier van graszoden voor grote voetbaltoernooien. Hendriks ging aanvankelijk wel naar Qatar om te praten over een contract, maar maakte al snel de keuze om niet mee te doen. "We zagen hoe de bouw van de stadions daar geschiedde. Lang niet alle arbeiders droegen beschermende kleding. Die houding vanuit de organisatie stond ons niet aan", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

6.500 doden
Die twijfels werden later bevestigd door berichtgeving van The Guardian over de barre omstandigheden waarin de stadions gebouwd worden. "We wisten ondertussen dat er doden vielen bij de werkzaamheden, maar dat het er zo'n 6.500 waren, wisten we niet. Daar schrok ik enorm van." Het bedrijf vindt het onbegrijpelijk dat de FIFA niet ingrijpt in de arbeidsvoorwaarden in Qatar. "Dat heeft ons ontzettend verbaasd. Dat hebben we vaak tegen elkaar gezegd."

Warme reacties
Ook bij Henriks zelf stromen de reacties woensdag binnen, zegt een woordvoerder woensdag tegen L1. "We hebben ontzettend veel warme reacties ontvangen naar aanleiding van het nieuwsbericht." Hendriks denkt niet dat het besluit gevolgen heeft voor de toekomstige samenwerking met andere voetbalevenementen. "We worden gesteund binnen ons netwerk en daar zijn we blij mee", zegt de woordvoerder.''

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen