Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel steun, maar weinig hoop in Eyewitness museum na roof

Geplaatst opzondag 23 augustus 2020 - 15:14

Verzamelaars en kenners van militaria in de hele wereld zijn in stelling gebracht. Foto's van de gestolen spullen uit het Eyewitness museum in Beek gaan de hele wereld over.

Ondanks dat leeft er weinig hoop bij de medewerkers dat de unieke stukken uit de Tweede Wereldoorlog ooit nog terug komen.

Kleine kans
"We hopen natuurlijk op de gouden tip, maar we gaan uit van het ergste. De kans is klein dat de geroofde collectiestukken ooit nog ergens opduiken", vertelt Merijn Bevers, vaste medewerker van het oorlogsmuseum in Beek. Sinds de brutale roof begin augustus is het museum dicht. Voorlopig blijft dat ook zo.

Pijn
Gids en vrijwilliger van het museum, Peter Gulikers, loopt drie weken na de inbraak voor het eerst weer binnen. "Ik kon hier gewoon niet meer zijn. Nu ik dit weer zie, doet het nog steeds pijn. De lege plekken, de schade."

Facebook
Gulikers heeft catalogusfoto's van de gestolen collectiestukken geplaatst op Facebook. "Het is bijna 8000 keer gedeeld. We krijgen honderden reactie, uit alle hoeken van de hele wereld." Het zijn vooral verzamelaars die het bericht delen. Ook musea melden zich met de mededeling dat ze op hun qui vive zijn als militaria wordt aangeboden.

Militaria
Eyewitness in Beek vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van een Duitse soldaat. Dat is ook grotendeels waar de rovers het op voorzien hadden: SS-helmen, nazi-uniformen, sierdolken en andere uniek materiaal.

Handel
De waarde loopt op tot één miljoen euro, schatten ze in het museum. "Het is moeilijk om dit te verhandelen. We denken dat de inbraak in opdracht is uitgevoerd", zegt Gulikers. Het maakt de kans klein dat ze in Beek ooit nog wat terug zien. "Ik hoop dat ooit iemand toch gaat praten. Of dat de verzamelaar die nu zit te 'genieten' van z'n illegale collectie het iemand laat zien die het doorvertelt."

Crowdfunding
Hartverwarmende reacties krijgt het getroffen museum ook. Kaartjes in de brievenbus en berichten via social media. Dat doet de medewerkers goed. "Een paar dagen na de kraak is een aantal liefhebbers een crowdfunding gestart. Een paar duizend euro staat er op. Dat is zo mooi", vertelt Bevers. "We proberen de gaten die zijn gevallen in de expositie zo goed mogelijk te vullen. Dat gaat ook lukken. We hebben echt nog wel bijzondere stukken in het depot."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen