Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel overlast door drugsgebruik en -handel in grensregio's

Geplaatst opvrijdag 4 september 2020 - 7:17

Veel Limburgers zien dat er wel eens drugs wordt gebruikt of verhandeld in hun eigen buurt. Met name in de grensregio krijgen inwoners hier vaak mee te maken en ervaren ze er veel overlast door.

Dat blijkt uit gegevens van de Veiligheidsmonitor 2019, waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagochtend over bericht.

Zichtbaar
Inwoners van de grensgebieden met Duitsland en België gaven bovengemiddeld vaak aan te maken te hebben met drugsgebruik en -handel. Zo gaf de helft van de inwoners van basisteamregio Kerkrade aan dat dit voorkomt in hun buurt. Ook in de basisteamregio's van Heerlen en Maastricht ligt dit aantal met ruim 40 procent hoger dan gemiddeld.

Het landelijk gemiddelde ligt op 24,3 procent.

Overlast
In de regio's waar inwoners vaker aangeven dat drugsactiviteiten voorkomen, wordt ook vaker overlast ervaren. Zo ervaart 13 procent van de Kerkradenaren overlast door drugsgebruik en -handel. Ook in de basisteamregio's Heerlen (9,5 procent), Roermond (9 procent), Maastricht (8,5 procent) en Venlo (7,7 procent) ligt dit percentage beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,9 procent.

Mensen die problemen ervaren met drugsgebruik, melden volgens het CBS ook vaker andere vormen van overlast, zoals het lastig vallen van mensen op straat, dronken mensen en rondhangende jongeren.

Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor 2019 is gebaseerd op een enquête onder 135.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder. Zij kregen onder andere vragen voorgelegd over de ervaren drugsoverlast in de eigen woonbuurt.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen