Veel Limburgers zien dat er wel eens drugs wordt gebruikt of verhandeld in hun eigen buurt. Met name in de grensregio krijgen inwoners hier vaak mee te maken en ervaren ze er veel overlast door.
Dat blijkt uit gegevens van de Veiligheidsmonitor 2019, waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagochtend over bericht.
Zichtbaar
Inwoners van de grensgebieden met Duitsland en België gaven bovengemiddeld vaak aan te maken te hebben met drugsgebruik en -handel. Zo gaf de helft van de inwoners van basisteamregio Kerkrade aan dat dit voorkomt in hun buurt. Ook in de basisteamregio's van Heerlen en Maastricht ligt dit aantal met ruim 40 procent hoger dan gemiddeld.
Het landelijk gemiddelde ligt op 24,3 procent.
Overlast
In de regio's waar inwoners vaker aangeven dat drugsactiviteiten voorkomen, wordt ook vaker overlast ervaren. Zo ervaart 13 procent van de Kerkradenaren overlast door drugsgebruik en -handel. Ook in de basisteamregio's Heerlen (9,5 procent), Roermond (9 procent), Maastricht (8,5 procent) en Venlo (7,7 procent) ligt dit percentage beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,9 procent.
Mensen die problemen ervaren met drugsgebruik, melden volgens het CBS ook vaker andere vormen van overlast, zoals het lastig vallen van mensen op straat, dronken mensen en rondhangende jongeren.
Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor 2019 is gebaseerd op een enquête onder 135.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder. Zij kregen onder andere vragen voorgelegd over de ervaren drugsoverlast in de eigen woonbuurt.