Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel nieuwe namen op PVV-kandidatenlijst

Geplaatst opvrijdag 25 januari 2019 - 18:57

De fractie van de PVV in het Limburgs Parlement wordt flink vernieuwd. In de top 10 van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart staan namelijk zes nieuwe gezichten.

De eerste drie plaatsen zijn wel voor zittende Statenleden.

Housmans, Hermans en Bosch
Bekend was al dat fractievoorzitter Robert Housmans uit Born lijsttrekker wordt. Statenlid Lei Hermans uit Koningsbosch staat tweede, Mart Bosch uit Heerlen derde. Hermans en Bosch beginnen daarmee aan hun derde periode in het Limburgs Parlement.

Lees ook: Robert Housmans PVV-lijsttrekker bij Statenverkiezingen

Nieuwkomers
Op de vierde plek staat de eerste nieuwkomer, René Claassen uit Landgraaf.
Hij wordt gevolgd door Roel van Bijnen uit Ulestraten en Charline Jiménez uit Venlo. Zij is de eerste vrouw op de lijst en stond ook op de kandidatenlijst van de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar in Venlo. Zevende is Bart Megens uit Bergen, achtste Roger Ernst uit Landgraaf.

Fijnje
Zittend Statenlid Donald Fijnje uit Tegelen is terug te vinden op plek negen. Ook hij begint aan zijn derde periode als hij wordt herkozen. Fijnje is tevens fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad van Venlo.

Venlo en Geleen
De top tien wordt gecompleteerd door Leon Thelen uit Venlo. Die wordt op plek elf gevolgd door Thijs Klaassen uit Geleen. Hij zit ook in de gemeenteraad in Sittard-Geleen.

Lijstduwer
Van de vijf resterende huidige Statenleden van de PVV-fractie heeft Daryl
Pfoster uit Buchten ervoor gekozen op een waarschijnlijk onverkiesbare dertiende plaats te gaan staan. Pfoster wil zich meer gaan richten op zijn raadslidmaatschap, ook in Sittard-Geleen. Hans van Soest uit Venlo is lijstduwer met een 25e plaats. Hij is tevens raadslid in Venlo. Frank Sturtz uit Schinveld staat vlak boven hem op plek 24.

De Statenleden Niek van der Loo uit Roermond en Boudewijn Simons uit Maastricht zijn respectievelijk op een veertiende en vijftiende plaats terecht gekomen.

Uitgebalanceerd
Fractievoorzitter Robert Housmans spreekt van een zeer uitgebalanceerde lijst waarin alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd. Van ondernemer en docent tot vrachtwagenchauffeur, student en grensbewaker. Dat er veel nieuwe gezichten in de top tien staan heeft volgens hem te maken met de luxe situatie dat er veel keuze was uit kwalitatief sterke kandidaten. Het gaat ook allemaal om mensen die uitstekend passen in een team, aldus Housmans.

Twee vrouwen
Opvallend is wel dat er maar twee vrouwen op de lijst van 25 kandidaten staan, op plaats zes en zestien. "We hopen dat dat er in de toekomst meer worden. Maar je moet wel de keuze hebben en ze moeten zelf ook willen", zegt Housmans. De PVV heeft momenteel negen zetels in het Limburgs Parlement en is daarmee na het CDA de grootste fractie.

De PVV streeft ernaar om in maart weer de grootste te worden en daarmee het voortouw te kunnen nemen bij de onderhandelingen over een nieuwe coalitie. Wilders was vrijdag in Maastricht en zei daar dat hij wilde dat de PVV weer moest gaan meebesturen in Limburg.

Lees ook: Wilders wil dat PVV weer gaat meebesturen in Limburg

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen