Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel nieuwbouw op verkeerde plek in Limburg'

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2016 - 9:00

In delen van Limburg zijn de afgelopen 25 jaar veel nieuwe woningen op de verkeerde plek gebouwd.

Dat betogen vier vooraanstaande economen in het boek 'Groei & Krimp'. Mede-auteur Gerard Marlet, directeur van onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten, baseert de uitspraak op de 'landkaart van marktprijzen'. Uitgangspunt van die 'kaart': bouw daar waar vraag is.

Marktwaarde
Aan de hand van meer dan 1 miljoen huizentransacties in ons land in dertig jaar, kan de meerwaarde per woning tot op postcodeniveau worden bepaald. Is de marktwaarde van de opstal hoger dan de bouwkosten, dan is dat positief.

"In Limburg is de marktwaarde van een substantieel aantal nieuwbouwhuizen echter lager dan de bouwkosten. Daar is nieuwbouw dus maatschappelijke verspilling", legt Marlet uit. "Omgekeerd zijn locaties die zeer geschikt zijn voor bebouwing ten onrechte onbebouwd gebleven."

Aantrekkingskracht
Volgens Marlet is het nu vooral zaak om snel de aantrekkingskracht van (Zuid-)Limburgse regio's te vergroten. "Zorg voor de beschikbaarheid van werk; meer banen. Door grensbarrières rondom de arbeidsmarkt weg te nemen en het werken over de grens te promoten. Concentreer ook belangrijke voorzieningen op kansrijke locaties."

Advies
De economen adviseren duidelijk niet om niet meer te bouwen. "Maar doe dat wel meer dan ooit met beleid, gebaseerd op grondig onderzoek en gekoppeld aan een goede herstructureringsopgave."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

stock bouw bouwvergunning bouwkosten
Grote verschillen in kosten bouwvergunning in Limburg
Woningbouw Wijk Huis
Ruim 11 procent meer woningen verkocht in Limburg
Limburgse woningverkoop sterk in de lift
Koopwoningmarkt Limburg veert op
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen