Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel minder wilde zwijnen afgeschoten in Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 18:58

In april, mei en juni dit jaar zijn 50 procent minder wilde zwijnen afgeschoten dan vorig jaar.

Dat zegt voorzitter Wim Grave van de Limburgse Jagersvereniging op L1 Radio.

Geen verklaring
Een verklaring voor de afname kan hij niet geven. "Mogelijk blijven de zeugen langer in de bossen waardoor ze moeilijker te benaderen zijn voor afschot, maar het blijft gissen", aldus Grave.

Topjaar
Vorig jaar zijn bijna 1200 wilde zwijnen gedood in Limburg. Daarvan werden er zo'n 1100 afgeschoten en 100 kwamen er om het leven door aanrijdingen.

Subsidie
Grave is blij met de subsidie die vorig jaar is uitgetrokken voor het opvoeren van de jacht op wilde zwijnen in Limburg. Dat geld kwam er doordat de dieren veel schade aanrichten aan landbouwgrond en - gewassen.

Nieuwe aanwas
Voor het geld zijn onder andere nachtkijkers aangeschaft waarmee 's nachts op de dieren gejaagd kan worden. Wilde zwijnen zijn vooral dan actief. Ook is er geld uitgetrokken voor de opleiding van nieuwe jagers. In totaal zijn al twee keer 20 nieuwe jagers aan de opleiding begonnen. Daarvan zijn er beide keren 19 geslaagd. In september begint een laatste nieuwe lichting van 20 jagers in spe aan een opleiding.

De nieuwe jagers worden - met begeleiding van mentoren - al ingezet in de jacht. Alleen zijn de vaak nog jonge jagers minder vaak beschikbaar omdat ze nog druk bezig zijn met hun carrière en gezin. "Maar het is wel een belangrijke stap om de vergrijzende generatie jagers op te volgen", aldus Grave.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen