Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel minder wilde zwijnen afgeschoten in Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 18:58

In april, mei en juni dit jaar zijn 50 procent minder wilde zwijnen afgeschoten dan vorig jaar.

Dat zegt voorzitter Wim Grave van de Limburgse Jagersvereniging op L1 Radio.

Geen verklaring
Een verklaring voor de afname kan hij niet geven. "Mogelijk blijven de zeugen langer in de bossen waardoor ze moeilijker te benaderen zijn voor afschot, maar het blijft gissen", aldus Grave.

Topjaar
Vorig jaar zijn bijna 1200 wilde zwijnen gedood in Limburg. Daarvan werden er zo'n 1100 afgeschoten en 100 kwamen er om het leven door aanrijdingen.

Subsidie
Grave is blij met de subsidie die vorig jaar is uitgetrokken voor het opvoeren van de jacht op wilde zwijnen in Limburg. Dat geld kwam er doordat de dieren veel schade aanrichten aan landbouwgrond en - gewassen.

Nieuwe aanwas
Voor het geld zijn onder andere nachtkijkers aangeschaft waarmee 's nachts op de dieren gejaagd kan worden. Wilde zwijnen zijn vooral dan actief. Ook is er geld uitgetrokken voor de opleiding van nieuwe jagers. In totaal zijn al twee keer 20 nieuwe jagers aan de opleiding begonnen. Daarvan zijn er beide keren 19 geslaagd. In september begint een laatste nieuwe lichting van 20 jagers in spe aan een opleiding.

De nieuwe jagers worden - met begeleiding van mentoren - al ingezet in de jacht. Alleen zijn de vaak nog jonge jagers minder vaak beschikbaar omdat ze nog druk bezig zijn met hun carrière en gezin. "Maar het is wel een belangrijke stap om de vergrijzende generatie jagers op te volgen", aldus Grave.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen