Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel minder wilde zwijnen afgeschoten in Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 18:58

In april, mei en juni dit jaar zijn 50 procent minder wilde zwijnen afgeschoten dan vorig jaar.

Dat zegt voorzitter Wim Grave van de Limburgse Jagersvereniging op L1 Radio.

Geen verklaring
Een verklaring voor de afname kan hij niet geven. "Mogelijk blijven de zeugen langer in de bossen waardoor ze moeilijker te benaderen zijn voor afschot, maar het blijft gissen", aldus Grave.

Topjaar
Vorig jaar zijn bijna 1200 wilde zwijnen gedood in Limburg. Daarvan werden er zo'n 1100 afgeschoten en 100 kwamen er om het leven door aanrijdingen.

Subsidie
Grave is blij met de subsidie die vorig jaar is uitgetrokken voor het opvoeren van de jacht op wilde zwijnen in Limburg. Dat geld kwam er doordat de dieren veel schade aanrichten aan landbouwgrond en - gewassen.

Nieuwe aanwas
Voor het geld zijn onder andere nachtkijkers aangeschaft waarmee 's nachts op de dieren gejaagd kan worden. Wilde zwijnen zijn vooral dan actief. Ook is er geld uitgetrokken voor de opleiding van nieuwe jagers. In totaal zijn al twee keer 20 nieuwe jagers aan de opleiding begonnen. Daarvan zijn er beide keren 19 geslaagd. In september begint een laatste nieuwe lichting van 20 jagers in spe aan een opleiding.

De nieuwe jagers worden - met begeleiding van mentoren - al ingezet in de jacht. Alleen zijn de vaak nog jonge jagers minder vaak beschikbaar omdat ze nog druk bezig zijn met hun carrière en gezin. "Maar het is wel een belangrijke stap om de vergrijzende generatie jagers op te volgen", aldus Grave.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen