Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel middelbare scholieren willen weer naar school'

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2020 - 20:05

Zeventig procent van de middelbare scholieren wil weer terug naar school. Dat blijkt uit een onderzoek van het LAKS. "Het is ook goed dat de scholen weer open gaan, dan kan iedereen elkaar weer gecontroleerd zien", aldus Jens Gigase, bestuurslid van LAKS.

Gigase deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Enquête
Het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft middelbare scholieren via een enquête gevraagd over het onderwijs op het afstand. "Daaruit blijkt dat zeventig procent van de scholieren blij is dat ze weer naar school kunnen", zegt Gigase. "Ze leren thuis toch minder goed dan in de schoolbanken." Gigase komt uit Weert en zit zelf in zijn eindexamenjaar.

Niet alleen het LAKS deed een onderzoek, ook Stichting Onderwijs Midden-Limburg vroeg aan ouders en leerlingen van de negen aangesloten middelbare scholen wat zij van het onderwijs op afstand vinden. Directeur Thieu Kikken heeft nog geen officiële resultaten, maar een grote respons was er wel: "We hebben heel wat vragen uitgezet, maar we kregen gelukkig ook heel veel antwoorden daarvoor terug. Uit die eerste resultaten blijkt in ieder geval dat het niet altijd klassikaal leren positief is bevallen."

Gecontroleerd
Volgens Gigase is het wel goed dat scholen weer open gaan: "Dan kunnen vrienden en vriendinnen elkaar weer zien in een gecontroleerde setting. Als je de datum van een heropening weer zou uitstellen, zou dat kunnen leiden tot ongecontroleerde samenkomsten van jongeren. En dat is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan de scholen weer te heropenen."

Ondanks dat er geen normaal onderwijs kon worden gegeven is Kikken van mening dat deze periode ook iets anders heeft gebracht: "Leerlingen hebben op een andere manier geleerd. Dit zijn ook levensontwikkelingen. Ik verwacht ook geen grote leerachterstanden."

Online onderwijs
Wat in ieder geval positief is bevallen is het online onderwijs. Kikken beaamt dat dit zeer snel is gebeurd: "Als we dit planmatig zouden doen, zou het jaren hebben gekost. Nu hebben we in een paar maanden een online onderwijssysteem opgezet waar we nog jaren op kunnen bouwen." Ook Gigase is positief: "Er zijn heel veel mogelijkheden online en die worden nu aangegrepen."

Nu de scholen weer opengaan merkt Kikken wel wat nervositeit bij zijn personeel: "Sommige docenten zijn toch wat huiverig. Ze moeten gaan werken in een grotere setting en dat roept vragen op. We hebben vandaag daarom ook goede instructies gemaakt en er ook voor gezorgd dat er voldoende begeleiding is."

Begeleiding
De komende weken draait vooral nog om begeleiding van de leerlingen, volgens Kikken: "We willen er vooral zorgen dat we met de leerlingen kijken hoe zij kunnen slagen of dat ze over kunnen naar het volgende jaar." Gigase hoopt maar op één ding: Dat ik op 4 juni, tijdens vlaggendag, net als andere geslaagde eindexamenkandidaten de vlag mag buiten hangen."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen