Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel middelbare scholen komende week nog gesloten

Geplaatst opzondag 30 mei 2021 - 9:02

Veel middelbare scholen in Limburg gaan maandag nog niet open, ondanks dat het wel weer mag. Dat blijkt uit een rondgang van 1Limburg langs middelbare scholen.

Het kabinet besloot een week geleden dat middelbare scholen weer volledig open mogen gaan.

Nieuwe regels
De afgelopen periode was het voorgezet onderwijs slechts gedeeltelijk open. Veel leerlingen kregen de helft van de tijd fysiek les. Alleen eindexamenleerlingen waren de hele week welkom op school. Vanaf maandag hoeven leerlingen geen afstand meer tot elkaar te houden. Scholieren moeten wel nog afstand houden van het onderwijzend personeel. Daarnaast hebben scholen zelftesten gekregen. Daarmee kunnen personeelsleden en leerlingen twee keer per week preventief worden getest.

Broekhin gaat wel open
De meeste scholen binnen SOML (Stichting Onderwijs Midden-Limburg) gaan maandag wel gewoon open. Een voorbeeld hiervan is het Bisschop College Broekhin in Roermond. "We waren er afgelopen week al snel uit. Onze leerlingen geven aan dat ze het onderlinge contact zo erg gemist hebben. We willen daarom de school zo snel mogelijk weer open stellen zodat leerlingen elkaar weer kunnen ontmoeten", legt adjunct directeur Elianne Engelen uit.

Als de docent toch thuis wil blijven
Leerlingen zitten, net als voor corona, naast elkaar in de klas. Wel is er anderhalve meter tot de docent. "Docenten die het toch nog angstig zijn om fysiek aanwezig te zijn, hebben ook de keuze om les te geven in een gymzaal waar nog beter de afstand tot leerlingen gewaarborgd kan worden. Ook is er de mogelijkheid om een klas op te splitsen in twee lokalen. En in het uiterste geval kunnen docenten er ook voor kiezen om vanuit huis les te geven. Leerlingen in de klas krijgen dan les via een scherm."

Vrijwillige zelftest
De scholen binnen SVOPL (Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg) gaan pas 7 juni weer volledig open. "Het kabinet heeft besloten dat we open kunnen, maar de wijze waarop ligt bij ons”, legt schoolbestuurder John Monsewije uit. "Maandag praten we met personeel over hoe we dit het beste kunnen doen.”

Leerlingen en leraren zouden twee keer per week een coronazelftest moeten doen om eventuele virusverspreiding tegen te gaan. Alle scholen hebben daarvoor vanuit het ministerie zelftestkits ontvangen. Monsewije geeft aan dat er heel veel tests binnengekomen zijn. “Maar in de praktijk zal blijken dat leerlingen zich niet twee keer per week zullen testen. Het is immers ook vrijwillig. Zonder test kun je leerlingen ook niet weigeren.”

Protocollen rondom besmetting
De scholen die vallen onder het OGVO (Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken) gaan ook pas volgende week open. Volgens Yvonne Sanders van het Blariacumcollege, onderdeel van OGVO, zijn de roosters vorige week al aangepast. "We moeten nu alleen nog in kaart brengen welke collega vanuit huis wil werken. Dit heeft ook weer invloed op de roosters. Er zijn bijvoorbeeld docenten die vanwege hun gezondheid liefst nog niet naar school willen komen. Dit moeten we kunnen faciliteren."

De onderwijsinstelling wil ook eerst weten wat de exacte protocollen zijn als er een besmetting geconstateerd wordt. “Deze vraag staat uit bij de GGD. De kans is groot dat dan de hele klas naar huis moet. Voorheen was het zo dat alleen ‘verwante contacten’ naar huis moesten en zich moesten laten testen", legt Sanders uit.

Bij stichting LVO (Limburgs Voortgezet Onderwijs) gaan drie locaties open. LVO telt 22 scholen in Limburg en één in Noord-Brabant. Praktijkonderwijs Roermond gaat maandag ook nog niet volledig open. Het is volgens de school wel de bedoeling om nog voor 7 juni open te gaan.

Lees ook: Veel vraagtekens rond volledige opening middelbare scholen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen